Kudos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wiktionary-logo-en.png
Wiktionary har ordbokoppføringer om kudos

Kudos (fra gresk κύδος kydos, bokstavelig «det som er hørt om») betyr berømmelse eller anerkjennelse på grunn av en handling eller noe man har oppnådd.

Ordet gikk inn i engelsk språk som britisk studentslang mellom 1825 og 1835. Fra akademiske sirkler fikk ordet større utbredelse i løpet av 1920-tallet i journalistikken. Eksempel: «He received kudos from everyone on his performance» (= «Alle ga ham kudos for framføringen»).[1] Til tross for at ordet opprinnelig er entall på gresk, ser det ut til å være flertallsform på engelsk, noe som har gitt grunnlag for nybegrepet kudo (entall) på engelsk, tilsvarende kudos (flertall).

Selv om begrepet ikke er like godt kjent i alle miljøer, er det introdusert på norsk. Det brukes da som «klapp på skulderen» og stilpoeng.[2] Det brukes også internasjonalt som synonym for «poeng» mange steder på Internett hvor brukerne skal evaluere hverandres bidrag på en rekke områder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kudos». Dictionary.com. Besøkt 27. februar 2007. 
  2. ^ «willy b løser Nilsen-mysteriet». Dagbladet. 29. april 2002. Besøkt 27. februar 2007.  Eksempel på bruk av ordet kudos: «Kudos også til Aschehoug for design av innertiernivå, utstyr og omslag er en stiltro og kjærlig»

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]