Lære og pakter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Samlebind med de fire standardverkene

Lære og pakter (Doctrine and Covenants) er et av standardverkene til De siste dagers hellige og er en samling av åpenbaringer som Joseph Smith og andre av de første lederne i kirken skal ha mottatt. Dette skriftet regnes som grunnleggende både i Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige, og flere av de andre kirkene som oppstod etter Smiths død.

Verket ble opprinnelig publisert som Budenes Bok i 1833 og kom to år etter ut i revidert utgave der mer enn 2.500 ord i åpenbaringstekstene var lagt til eller endret. Denne revisjonen fikk navnet Lære og pakter medførte et betydelig frafall fra Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige. Blant dem som forlot det da lille trosfellesskapet var David Whitmer, som var en av vitnene til Mormons bok. Som forklaring av sitt skritt skrev han et hefte der han blant annet påpekte vesentlige forskjeller mellom de to versjonene og skrev at Gud ikke reviderer sin egen åpenbaring slik at den sier det stikk motsatte.

De åpenbaringene som ble inkludert i Lære og pakter har ikke gjennomgått noen senere omfattende revisjoner. En seksjon som gikk imot polygami (seksj. CI) ble i 1876 skiftet ut med en åpenbaring som befalte Joseph Smiths hustru å godta «alle som er blitt gitt til min tjener Joseph og som er dydige og rene for meg» (132,52b). Senere ble en hoveddel, Lectures on Faith, tatt ut i 1921 fordi gudsbegrepet som fremlegges der er forskjellig fra den forståelse som i dag er gjeldende.

I tillegg til Mormons Bok og Lære og pakter er det også et mindre verk som tilregnes som kanonisk standardverk innen trossamfunnet, nemlig Den kostelige perle. Bibelen er også et standardverk «for så vidt som den er riktig oversatt», noe som betyr i praksis at de tre særegne standardverkene har forrang dersom det er en læremessig motsetning mellom dem og Bibelen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]