Hopp til innhold

Stranger Than Fiction

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stranger Than Fiction
Generell informasjon
Sjangerdrama/komedie/romantikk
Utgivelsesår2006
Prod.landUSA
Lengde113 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiMarc Forster
ProdusentLindsay Doran
ManusforfatterZach Helm
MusikkBritt Daniel
Brian Reitzell
SjeffotografRoberto Schaefer
Foran kamera
MedvirkendeWill Ferrell
Maggie Gyllenhaal
Emma Thompson
Dustin Hoffman
Queen Latifah
Annen informasjon
Filmformat1,85:1
Prod.selskapColumbia Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Stranger Than Fiction er en amerikansk dramakomedie fra 2006. Filmen er regissert av Marc Forster, skrevet av Zach Helm og har Will Ferrell, Maggie Gyllenhaal, Emma Thompson og Dustin Hoffman i hovedrollene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Harold Crick (Will Ferrell) er en kjedelig regnskapsfører hos skatteetaten IRS som følger sitt eget skjema til punkt og prikke hver eneste dag; alt fra å pusse tennene til å telle skritt til bussholdeplassen må skje på en bestemt måte. Han tar alle regnestykker på strak arm og tar nådeløst skattesnytere med buksa nede. Men en dag (rettere sagt en onsdag) tar Harolds liv en dramatisk vending. Han får en fortellerstemme i hodet som beskriver alt han gjør i livet. Det påvirker livet hans; blant annet hvordan han møter en jente han blir forelsket i (Maggie Gyllenhaal) og rutinene hans. Og når stemmen i tillegg forteller at Harold snart skal dø, får han naturligvis panikk. Han skjønner at han er en del av en bok som snart skal gis ut av forfatteren Karen Eiffel (Emma Thompson), som ikke har en anelse om at historien hun skriver på, omhandler en virkelig person. Det gjelder å finne henne kvikt, ellers er livet til Harold ubønnhørlig over. Som hjelp på veien får han den eksentriske professor Jules Hilbert (Dustin Hoffman), som etter hvert utvikler sin egen agenda for denne kompliserte historien...

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Stranger Than Fiction hadde et budsjett på 30 millioner dollar, og spilte inn totalt 53 millioner dollar på verdensbasis. Amerikanske anmeldere likte filmen meget godt; den står med sterke 72% positive anmeldelser på nettstedet Rotten Tomatoes. På det brukerbaserte nettstedet Internet Movie Database har filmen også en meget god anseelse; der ligger den på et gjennomsnitt på 7,7 etter over 100 000 stemmer.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Harold Crick Will Ferrell
Ana Pascal Maggie Gyllenhaal
Karen Eiffel Emma Thompson
Prof. Jules Hilbert Dustin Hoffman
Penny Escher Queen Latifah
Dave Tony Hale

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]