Strandvortemelk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Strandvortemelk
Strandvortemelk ved Oslofjorden
Strandvortemelk ved Oslofjorden
Vitenskapelig(e)
navn
:
Euphorbia palustris
Norsk(e) navn: strandvortemelk
Hører til: vortemelkslekta, Malpighiales,
Rosidae,
egentlige tofrøbladete planter
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: terrestrisk,
temperert klima
Utbredelse:
Mai - blomster uten frøkapsler.
Juni - blomst blir til frøkapsler
Juli - ferdige frøkapsler

Strandvortemelk (Euphorbia palustris) er en opprett, flerårig plante i vortemelkfamilien. Den er 40-80 cm høy, har lange, slange lansettformede blad og gule blomster med gulgrønne dekkblad i skjermliknende klaser.

Bladene er 1-3 cm brede, mellomgrønne, og lansettformede med tydelig midtnerve. De starter gulgrønne men blir mørkere med sesongen og til slutt nesten rødaktige. Jo nærmere man kommer blomstertoppen, desto bredere og lysere er bladene, og øverst omkranser bladene de gule blomstene slik at det er vanskelig å skjelne gul blomst fra gulgrønt støtteblad.

Blomstene er gule og små, kronbladet blir derimot større utover juni og når om lag 2 cm lengde. Om høsten utvikler blomsten seg til en frøkapsel som er sterkt grønn med mange kapselaktige vorter.

Planten trives på strender, blant stein og annet kystunderlag, og er rimelig hardfør. Strandvortemelk er bestanddannende og selv om planten er enkeltstående, står den ofte i en gruppe fra rotsystemet. Den sprer seg raskt og kan bli relativt dominant.

Strandvortemelk er spredt fra svenskegrensen og Oslofjorden til Mandal.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]