Hopp til innhold

Brystholder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En helt alminnelig leopard-BH.
Målemetode for brystholder i henhold til den europeiske standarden for klesstørrelser EN 13402.

En brystholder (mer korrekt: bysteholder), ofte omtalt ved forkortelsen BH (skrives også behå), er et klesplagg for kvinner. Plaggets formål er å støtte opp kvinnens bryster.

En brystholder kan være en del av en kvinnes undertøy, og brukes under en bluse, genser eller kjole, men den kan også være en bekledning som brukes synlig. Det er da snakk om en bikini-BH, eller et solliv.

Mange BH-typer er designet for spesielle funksjoner, hvor komfort ikke nødvendigvis har høyest prioritet, men estetikken har det. Det norske språket bruker lånord som navn på enkelte BH-typer. For eksempel "push-up", "minimizer" og "bralette". [1]

BH'er kommer i ulike størrelser, som betegnes ved et tall fra 65 og oppover og en bokstav. Tallet refererer til vidden rundt ryggen, mens bokstaven er størrelsen på skålene som brystene hviler i. AA er den minste skålen, og i vanlige klesbutikker kan man finne størrelser opp til D eller E, men det finnes BH'er med skåler opp til K.

Uttrykt i BH-størrelser ligger gjennomsnittsbrystet i Europa et sted nærmere B (44 %) enn C (28 %) – mens 15 % har A, 10 % D og 3 % større.[trenger referanse] Tall som ble offentliggjort i 2005 og som viser at den mest solgte BH-størrelsen i USA har gått fra 75B til 80C på bare 15 år, er derimot ikke representative.[trenger referanse] Kvinner med små bryster er nemlig underrepresentert blant BH-kundene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]