Hopp til innhold

Stortveblad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stortveblad
Nomenklatur
Neottia ovata [Listera ovata]
Populærnavn
stortveblad
Hører til
orkidefamilien,
Asparagales,
enfrøbladete planter
Miljøvern
Norsk rødliste:[1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Økologi
Habitat: alkalisk jord
Utbredelse: Europa og Vest-Asia

Stortveblad (Neottia ovata) er en plante i orkidéfamilien (marihandfamilien). Den var tidligere regnet til slekta Listera.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Stortveblad er en ganske stor og grov plante, mye større enn sin nære slektning småtveblad. Den er allikevel ganske anonym på grunn av fargene den har. Den er nemlig grønn og gulgrønn, og derfor ikke alltid så lett å legge merke til på tross av størrelsen.

Stortveblad har to ovale, store blader ved basis av stengelen (det norske slektsnavnet tveblad betyr to blader). I toppen av en opptil 60 centimeter lang stengel sitter et aks med flere titalls gulgrønne blomster. Stortveblad kan opptre i store mengder der den vokser.

Forekomster i Norge[rediger | rediger kilde]

Stortveblad vokser for det meste på kalkrik grunn, enten i skog eller på myr. Den finnes over mye av landet helt nord til Porsanger, men siden den trenger kalk mangler den flere steder i Sør-Norge. Den vokser spredt, og er ikke veldig vanlig noen steder selv om den opptrer ganske hyppig spesielt på kalkområder i Nord-Norge. Stortveblad er ikke freda, og er i rødlistevurderingen 2021 regnet som livskraftig (LC).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 24. november 2021. Besøkt 19. februar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]