Storstraumen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sluseanlegget ved Storstraumen

Storstraumen ligger i Otravassdraget i Bygland kommune i Aust-Agder. Stedet er en naturlig barriere mellom øvre del (Åraksfjorden, eller mer presist Bjåfjorden) og nedre del av Byglandsfjorden og et av de trangeste punktene i hele elveløpet.

Fra gammelt av var Byglandsfjorden noe lavere enn Åraksfjorden. For å sikre båttrafikken mellom de to delene av fjorden ble det anlagt en sluse ved Storstraumen.

Slusene[rediger | rediger kilde]

Etter at det ble bygget en kraftstasjon og demning nord for Evje, ble vannstanden i Byglandsfjorden hevet med ca. 5 meter og etter dette var det ikke lenger nødvendig med sluser. De er likevel i bruk når dampbåten DS «Bjoren» går sin sommerrute. Slusene ble fornyet i juli 2006.

Riksvei 9 går i bro over Storstraumen, og det var en rasteplass ved slusene. Denne ble avstengt av Statens vegvesen i 2013 med henvisning til at den skulle være farlig[1], noe som vakte sterke reaksjoner lokalt[2]. Senere ble det bygget ny rasteplass på vestsiden, litt nord for slusen. Den ble åpnet 17. juni 2017.[3] En gammel buebro i stein fra 1909 over strømmen er bevart ved siden av en nyere veibro.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Setesdølen: Jan Olsen: «Utan noko alternativ til den populære stoppestaden: Rasteplassen ved Storestraumen stengt», Setesdølen nr. 40, 2013, s 5
  2. ^ Setesdølen: «Vil bruke vinkelslipar ved Storstraumen», Setesdølen nr. 43, 2013, forsiden
    Setesdølen: Sigurd Haugsgjerd: «Storstraumen: -Toppen på idioti å stenge rasteplassen», Setesdølen nr. 43, 2013, s. 3
  3. ^ Bjørkeli, Johs.: «Bjoren (150) feiret fra ny rasteplass» i Fædrelandsvennen 19. juni 2017 sett 9. desember 2019.

Koordinater: 58°51′00″N 7°44′59″Ø