Storstraumen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sluseanlegget ved Storstraumen

Storstraumen ligger i Otravassdraget i Bygland kommune i Aust-Agder. Stedet er en naturlig barriere mellom øvre del (Åraksfjorden) og nedre del av Byglandsfjorden og et av de trangeste punktene i hele elveløpet.

Fra gammelt av var Byglandsfjorden mye lavere enn Åraksfjorden. For å sikre båttrafikken mellom de to delene av fjorden ble det anlagt sluse ved Storstraumen.

Slusene[rediger | rediger kilde]

Etter at det ble bygget en kraftstasjon og demning nord for Evje, steg vannstanden i Byglandsfjorden med ca. 5 meter og etter dette var det ikke nødvendig med sluser. De er likevel i bruk når dampbåten DS «Bjoren» går sin sommerrute. Slusene ble fornyet i juli 2006.

Riksvei 9 går i bro over Storstraumen, og ved slusene er en rasteplass anlagt. Denne ble avstengt av Statens vegvesen i 2013 med henvisning til at den skulle være farlig[1], noe som vakte sterke reaksjoner lokalt[2]. Ved siden av en nyere veibro, er også en gammel buebro i stein fra 1909 bevart.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Setesdølen: Jan Olsen: «Utan noko alternativ til den populære stoppestaden: Rasteplassen ved Storestraumen stengt», Setesdølen nr. 40, 2013, s 5
  2. ^ Setesdølen: «Vil bruke vinkelslipar ved Storstraumen», Setesdølen nr. 43, 2013, forsiden
    Setesdølen: Sigurd Haugsgjerd: «Storstraumen: -Toppen på idioti å stenge rasteplassen», Setesdølen nr. 43, 2013, s. 3

Koordinater: 58°51′00″N 7°44′59″Ø