Storsteet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Andre navnIso-Anikka, Stuora Ánat
Høyde 1 024 moh.
LandNorge
FylkeTroms
Kommune(r)Nordreisa
OmrådeAnikka/Anikanvaara
Posisjonskart
Storsteet ligger i Troms
Storsteet
Storsteet (Troms)
Kart
Storsteet
69°42′10″N 21°07′03″Ø

Storsteet (kvensk: Iso-Anikka,[1] nordsamisk: Stuora Ánat) er en fjelltopp på 1024 moh. i Nordreisa kommune i Troms.

Fjelltoppen er den høyeste blant toppene i fjellområdet Anikka/Anikanvaara, som strekker seg fra Potkadalen og nordover[2] mot kommunesenteret Storslett. På fjellets østside strekker Reisadalen seg i sørøstlig retning, og på vestsiden skjærer Kildalen mot sørvest.

I det samme fjellområdet, mellom Reisadalen i øst, Potkadalen i sør og Storsteet i nord ligger fjelltoppen Pirrikivi (811 moh). Mellom Storsteet og Pirrikivi ligger Yli-Lounijärvi/Øvrevatnet (515 moh). Herfra renner elva Lounijoki nordover, ned til vannet Lounijärvi, som ligger mellom Storsteet i vest og Lillesteet (387 moh) i øst. Videre renner elva ned og ut i Reisaelva via grenda Annebakkelv.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Storsteet, Storambolten[3] eller Store Ste er ulike parallellnavn på norsk, om enn bruken av den sistnevnte er noe omdiskutert. Ordet ste kan være synonymt med ambolt,[trenger referanse] og Storsteets utseende og formasjon kan minne om nettopp en ambolt sett fra avstand.

På kvensk finner man, i tillegg til nevnte Iso-Anikka, både Aanas, Anikka og Anikanvaara som parallelle navn. Disse tre blir gjerne også brukt om hele fjellområdet, ikke bare Storsteet-toppen. Just Qvigstad har i 1929 hentet varianten Iso-Anikka fra Major Peter Schnitlers grenseeksaminasjonsprotokoller fra 1742–1745[4].

Det kvenske terrengordet anikka betyr 'stort fjell, kamp'. Denne betydninga er likevel noe usikker, ettersom anikka ellers ofte er den lave delen av et terreng mellom høyder, noe som kan passe bra med fjellformasjonen Anikka/Anikanvaara[5].

Turmuligheter[rediger | rediger kilde]

Storsteet er et populært turmål, særlig på sommertid. Det finnes flere ruter og startpunkter. En rute går fra grustaket på Stormelen, med start ca. 8,2 km oppover Kildalsveien fra E6 (Storslett)[6].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Qvigstad, Just (1853-1957) (1935). De lappiske stedsnavn i Troms fylke. Oslo: Aschehoug. 
  2. ^ «Kvenske stedsnavn». www.kvenskestedsnavn.no. Besøkt 21. juli 2017. 
  3. ^ Hansen, Emil (1875-1962) (1957). Nordreisa bygdebok. [Nordreisa]: Nordreisa kommune. 
  4. ^ «Kvenske stedsnavn». www.kvenskestedsnavn.no. Besøkt 21. juli 2017. 
  5. ^ «Kvenske stedsnavn». www.kvenskestedsnavn.no. Besøkt 21. juli 2017. 
  6. ^ «Nord-Troms Friluftsråd - 26. Storsteet, Kildal». www.utinord.no. Besøkt 21. juli 2017.