Northanger Abbey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Northanger Abbey
NorthangerPersuasionTitlePage.jpg
Forfatter(e)Jane Austen
SpråkEngelsk
UtgittDesember 1817

Northanger Abbey var den første romanen som Jane Austen gjorde ferdig og klar for publisering, selv om hun tidligere hadde begynt på Fornuft og følelse og Stolthet og fordom.

I henhold til Cassandra Austen ble Susan, som romanen først ble kalt, skrevet i årene 17981799. Den ble revidert av Austen for trykk i 1803, og solgt det samme året for £10 til Crosby & Co., en bokselger i London, som besluttet å ikke utgi den. I 1817 var bokhandleren klar til å selge boken tilbake til forfatterens bror Henry Austen for den nøyaktige sum av £10 som han hadde betalt for i utgangspunktet, ukjent med at forfatteren var da forfatter av fire populære romaner. Romanen ble ytterligere revidert før den ble kjøpt posthumt sent i desember 1817 (1818 er oppgitt på tittelsiden) som de første to bind i en firebindsserie med Overtalelse.

Kort om handlingen[rediger | rediger kilde]

I Northanger Abbey følger leseren den 17 år gamle Catherine Morland og familievennene Mr. og Mrs. Allen til byen Bath i England. Catherine er i Bath for første gang, og gleder seg over å kunne besøke nye venner, blant andre Isabella Thorpe, og gå på ball. Catherine vekker interessen hos Isabellas bror, John Thorpe, og hos hennes egentlige kjærlighet i boken, Henry Tilney. Hun blir også venner med Eleanor Tilney, Henrys yngre søster. Henry fanger hennes oppmerksomhet med sitt syn på romaner og kunnskap om historie og verden. General Tilney (Henry og Eleanors far) inviterer Catherine på besøk til familiens eiendom, Northanger Abbey. Fordi Catherine har lest Ann Radcliffes gotiske roman The Mysteries of Udolpho, forventer hun at Northanger Abbey skal være et mørkt, gammelt sted fullt av gotisk skrekk og fantastiske mysterier.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

17 år gamle Catherine Morland er ett av ti barna til en prest. Hun er svært glad i å lese gotiske romaner, og The Mysteries of Udolpho av Ann Radcliffe er en av favorittbøkene.

Catherine blir invitert av sine velstående naboer i Fullerton, Mr. og Mrs. Allen, til å bli med dem til byen Bath og være med på vintersesongen med ball, teater og andre sosiale festligheter. I begynnelsen legger mangelen på bekjentskaper en demper på tilværelsen i Bath, men snart blir hun introdusert for en ung herre, Mr. Henry Tilney, som hun danser og konverserer med. Til Catherines store skuffelse ser hun ikke Mr. Tilney igjen på en stund etter deres første møte, men hennes opperksomhet blir raskt fanget opp når Mrs. Allen møter Mrs. Thorpe, en gammel skolevenn. Sønnen til Mrs. Thorpe kjenner også Catherines eldre bror, James. Catherine blir raskt venner med den eldste Miss Thorpe, Isabella, en livlig og flørtete ung dame.

Catherines bror James og Isabellas bror John kommer ikke lenge etter til Bath. Mens Isabella og James bruker tid sammen, blir Catherine kjent med John, en forfengelig og brå, ung herre som stadig vekk forteller fantasifulle historier om seg selv.

Mr. Tilney kommer tilbake til Bath, sammen med sin yngre søster, Eleanor Tilney, som er en vennlig, elegant og respektabel ung dame. Catherine møter også faren deres, general Tilney.

John og Isabella Thorpe er ikke spesielt glade over Catherines vennskap med Mr. Tilney og søsteren hans, ettersom de oppfatter Henry som en rival for John om å oppnå Catherines gunst. Catherine prøver å holde på vennskapet både med John og Isabella Thorpe og med Mr. Tilney og Eleanor, selv om John Thorpe stadig prøver å sabotere Catherines vennskap med Mr. Tilney og Eleanor. Dette fører til flere misforståelser, noe som opprører Catherine og gjør det ubehagelig for henne når hun forklarer hva som har skjedd til Mr. Tilney og Eleanor.

Isabella og James forlover seg. Mr. Morland (senior) gir sitt samtykke til giftermålet og tilbyr James tjeneste som landsbyprest, med moderat lønn, som han vil kunne få om to år. Paret må derfor vente så lenge før de kan gifte seg. Isabella er misfornøyd, ettersom hun trodde at Morland-familien var svært velstående, men hun later som overfor Catherine at hun bare er misfornøyd fordi de må vente så lenge før de kan bli gift. James drar for å kjøpe en ring, og John blir med ham etter at han på finurlig vis hinter om ekteskap til den forvirrede Catherine. Isabella begynner å flørte med kaptein Tilney, Henrys eldre bror. Uskyldige Catherine forstår ikke hvorfor vennen hennes oppfører seg om hun gjør. Henry gjør imidlertid det så altfor godt, siden han kjenner sin bror godt og hva han har for vane å gjøre. Flørtingen fortsetter selv etter at James er kommet tilbake, og det gjør James forlegen og utilpass.

Tilney-familien inviterer Catherine til å komme på besøk noen uker til Northanger Abbey. Catherine, som har lest så mye, forventer at Northanger Abbey skal være et eksotisk og skremmende sted. Henry erter henne på grunn av dette, og det viser seg at Northanger Abbey er et fint sted å være, og definitivt ugotisk. Northanger Abbey har imidlertid en mystisk fløy med rom som ingen går inn i. Catherine får vite at det var rommene til Mrs. Tilney, som døde ni år tidligere. Catherine begynner å tro at general Tilney, som ikke virker å være berørt av tapet av sin kone, kanskje myrdet henne eller holdt henne fanget.

Catherine overtaler Eleanor til å vise henne Mrs. Tilneys rom, men general Tilney dukker brått opp. Catherine flykter, sikker på at hun vil bli straffet. Senere sniker Catherine seg tilbake til Mrs. Tilneys rom, og hun oppdager at hennes overaktive fantasi igjen har spilt henne et puss, for det er ikke noe merkelig å finne i rommene i det hele tatt. Henry går dessverre forbi i korridoren og ser henne, og han spør henne hva hun driver med. Da Catherine (ufrivillig) innrømmer hva hun har hatt mistanke om, blir Henry sint og forteller henne at faren elsket sin kone på sin egen måte og var virkelig opprørt da hun døde. Henry kritiserer Catherine fordi hun kunne tenke noe slikt. Hun går sin vei, gråtende, og hun frykter at Henry ikke lenger synes om henne.

Catherine innser hvor dum hun har vært, og hun forstår at selv om romaner kan være vidunderlige, så har er det forskjell på dem og hverdagslivet. Henry er ikke langsint. Han lar henne ta den tiden hun trenger for å komme over sine skamfulle tanker og handlinger, og nevner det ikke for henne flere ganger.

Ikke lenge etterpå skriver James til Catherine og forteller at han har brutt forlovelsen med Isabella, fordi hun har flørtet med kaptein Tilney. Catheine er svært skuffet, og innser hvilken uærlig person Isabella er, selv om hun vil savne henne som en venn. Generalen drar til London, og Eleanor løsner litt opp når faren ikke lenger er der. Mens general Tilney er borte, har Catherine noen fine dager sammen med Henry og Eleanor. Generalen kommer plutselig tilbake, og er sint. Eleanor forteller at familien har en avtalen som gjør at Catherine ikke kan være hos dem lenger, og at hun må dra hjem tidlig neste morgen. Dette betyr at Catherine blir nødt til å reise 70 mil alene.

Catherine kommer hjem, men er ulykkelig. Foreldrene hennes vet ikke om hva som rører seg i hjertet hennes. De prøver å muntre henne opp, men lykkes ikke særlig med det. Etter to dager hjemme kommer imidlertid Henry på uventet besøk. Han forklarer hva som har skjedd: general Tilney har trodd (fordi John Thorpe hadde feilinformert ham) at Catherine skulle være svært rik og derfor en passende brud for Henry. I London hadde general Tilney møtt John Thorpe igjen, som fortsatt var sint fordi Catherine hadde avvist hans antydninger om giftermål; denne gangen hadde Thorpe sagt at Catherine egentlig kom fra en fattig familie. Da Henry kommer tilbake til Northanger Abbey etter å ha vært i Woodston, forteller faren ham om det inntrufne og gir ham forbud mot å tenke mer på Catherine. Da Henry får vite hvordan hun var blitt ble handlet, bryter han med faren. Henry forteller Catherine at han ønsker å gifte seg med henne på tross av at faren ikke har gitt dem sin velsignelse. Catherine er henrykt.

General Tilney godtar etter hvert ekteskap mellom Henry og Catherine, fordi Eleanor er blitt gift med en velstående adelsmann, og han finner også ut at Morland-familien, selv om de ikke er veldig rike, er langt fra fattige.

Figurer[rediger | rediger kilde]

Catherine Morland: En 17 år gammel jente som elsker å lese gotiske romaner. Som barn var hun en livlig guttejente. Bokens forteller beskriver henne nå som vakker. Catherine har ikke så mye erfaring, og hun tenker på livet sitt som om hun var heltinnen i en gotisk roman. Hun ser det beste i alle, og til å begynne med virker hun alltid uvitende om andres ondsinnede intesjoner. Hun er James Morlands hengivne søster. Hun er godlynt og ærlig, og kommer med innsiktsfulle kommentarer om selvmotsigelser og falskhet hos personer rundt henn e, vanligvis til Henry Tilney, og blir på den måten ufrivillig sarkastisk og morsom. Hun er en ydmyk og beskjeden person, og hun blir svært glad for hver minste kompliment hun får. Catherine vokser som person gjennom hele romanen, og hun blir gradvis en ekte heltinne som tar lærdom av sine feiltrinn når hun blir eksponert for omgivelsene i Bath. Noen ganger gjør hun den feilen å overføre trekk ved gotiske romaner til virkelige situasjoner. Senere i romanen begynner hun for eksempel å mistenke general Tilney for å ha drept sin hustru. Catherine finner fort ut at gotiske romaner egentlig er bare oppdiktet.

Henry Tilney: En belest, presteutdannet mann i midten av 20-årene. Han er den yngste av de to sønnene i Tilney-familien. Catherine faller for ham, og etter hvert gjengjelder Tilney hennes følelser. Henry er sarkastisk, intuitiv og vittig, men også sympatisk av natur (og en god bror for Eleanor), og han liker Catherines naive og direkte oppriktighet.

John Thorpe: En arrogant ung mann. Han er Isabellas bror og han blir interessert i Catherine Morland.

Isabella Thorpe: En manipulerende og selvopptatt ung kvinne som er på jakt eller en velstående mann.

General Tilney: En streng, pensjonert general. Den eneste av foreldrene til Frederick, Henry og Eleanor som fortsatt lever.

Eleanor Tilney: Henrys søster. Hun blir kjent med Catherine i Bath, og blir viktig for Catherine når de reiser til Northanger Abbey. Hun er en lydig datter, god venn og søster, men ensom på grunn av farens strenghet.

Frederick Tilney: Henrys eldre bror (antas å være arving til Northanger Abbey).

Mr. Allen: En snill mann. Ligner litt på Mr. Bennet i Stolthet og fordom.

Mrs. Allen: Mr. Allens kone. Svært opptatt av klær og mote.

Viktige temaer[rediger | rediger kilde]

  • Forviklinger i sosieteten, spesielt med hensyn til valg av ektemake.
  • Konflikten mellom å gifte seg av kjærlighet og å gifte seg på grunn av materielle goder.
  • Faren ved å tro at livet er det samme i virkeligheten som i bøker.
  • Modningen fra ungdom til skeptisk voksen; tapet av fantasi, uskyld og god tro.
  • Mye er annerledes enn det man tror ved første øyekast.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource-logo.svg Wikisource: Northanger Abbey – originaltekst