Mansfield Park

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mansfield Park
Mansfield Park.jpg
Forfatter(e)Jane Austen
SpråkEngelsk
UtgittJuli 1814

Mansfield Park er en roman skrevet av Jane Austen mellom 1812 og 1814. Romanen ble publisert i juli 1814 av Thomas Egerton, som utgav Jane Austens to første romaner, Fornuft og følelse og Stolthet og fordom. Da den nådde andre opplag ble imidlertid publiseringen overtatt av John Murray, som også publiserte den neste romanen, Emma.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Hovedpersonen, Fanny Price, er en ung jente fra en relativt fattig familie, som bor hos sin tante og onkel, Sir Thomas og Lady Bertram, på Mansfield Park. Hun vokser opp sammen med sine fire søskenbarn, Tom Bertram, Edmund Bertram, Maria Bertram og Julia, men behandles alltid som om hun er mindre verdt enn dem; bare Edmund viser sin vennlighet. Han er også den frommeste av søsknene: Maria og Julia er forfengelige og bortskjemte, mens Tom er en uansvarlig gambler. Over tid vokser Fannys takknemlighet for Edmunds vennlighet i det skjulte til romantisk kjærlighet.

Barna når etter hvert voksen alder. Den strenge patriarken Sir Thomas reiser da bort et års tid for å håndtere problemene på plantasjen han eier på Antigua. Den fasjonable og verdensvante Henry Crawford og søsteren hans, Mary Crawford kommer til landsbyen, og de bor hos søsteren sin, prestens kone. Crawford-søskenparets ankomst forstyrrer den rolige tilværelsen på Mansfield Park, og setter i gang en rekke romantiske forviklinger. Mary og Edmund begynner å bli fortrolige med hverandre, selv om Edmund ofte bekymrer seg over at hennes manerer er fasjonable og at hun ofte konverserer på en kynisk måte, noe som avslører en mangel på gode prinsipper. Hun er imidlertid engasjerende, vakker og sjarmerende, og gjør hva hun kan for å bli venner med Fanny. Fanny frykter at Mary har forhekset Edmund, og at kjærlighet har gjort ham blind for hennes mangler. Henry leker med følelsene til både Maria og Julia, på tross av at Maria allerede er forlovet med den kjedelige, men svært rike Mr. Rushworth. Maria tror at Henry virkelig er forelsket i henne, og behandler Mr. Rushworth kjølig, og han blir sjalu. Fanny blir lagt svært lite merke til i familiekretsen, og hennes tilstedeværelse blir ofte oversett. Hun blir flere ganger vitne til Maria og Henry i kompromitterende situasjoner.

Oppmuntret av Tom og hans venn Mr. Yates begynner de unge å sette opp et skuespill, Elizabeth Inchbalds stykke Lovers' Vows; Edmund og Fanny er opprinnelig begge mot dette, fordi de tror at Sir Thomas ville mislikt det og følt at stykkets tema ikke var passende. Edmund blir etter hvert overtalt, og han tilbyr seg å spille Anhalt, elskeren til rollefiguren som Mary Crawford skal spille. Skuespillet gir Mary og Edmund en mulighet til å snakke om kjærlighet og ekteskap, og gir dessuten Henry og Maria en unnskyldning til å flørte åpenlyst. Sir Thomas ankommer uventet mens de holder på med å øve til stykket, og dermed blir det ikke noe av oppsetningen. Henry drar sin vei, og Maria er knust; hun innser at Henry ikke elsker henne. Hun gifter seg med Mr. Rushworth, og de drar til Brighton, og tar Julia med seg. I mellomtiden har Fannys etter hvert gode utseende og behagelige lynne gjort at Sir Thomas setter større pris på henne, og han tar større hensyn til hvordan hun har det.

Henry kommer tilbake til Mansfield Park og bestemmer seg for å more seg ved å få Fanny til å bli forelsket i ham. Hennes genuine vennlighet og snille vesen fører til at han blir forelsket i henne i stedet. Han frir til Fanny, men Fannys avsmak for hans upassende flørting med kusinene hennes, samt hennes kjærlighet til Edmund, gjør at hun sier nei. Bertram-slektningene hennes er skuffet, ettersom dette hadde vært et ekstremt godt giftermål for en fattig gjente som Fanny. Sir Thomas mener at hun er utakknemlig. Henry bestemmer seg for å fortsette å gjøre kur til Fanny, i håp om at hun med tiden vil skifte mening. Sir Thomas gir sin støtte til at Fanny reiser tilbake til Portsmouth for at hun skal bli overbevist om at han har forandret seg og er henne verdig. Fannys holdning begynner å myknes, men hun holder fortsatt fast ved at hun ikke vil gifte seg med ham.

Henry drar til London, og kort tid etter hører Fanny om en skandale som involverer Henry og Maria. De to hadde møttes igjen og gjenopptatt flørtingen, noe som raskt ble til et sidesprang. Sidespranget blir oppdaget og hintet om i en nasjonal avis. Maria forlater huset til ektemannen sin og rømmer sammen med Henry. Skandalen er komplett, og sidespranget fører til at Maria blir skilt. Henry vil imidlertid ikke gifte seg med henne. Som om ikke det var nok, har Tom blitt syk, og Julia har rømt sammen med Mr. Yates. Fanny kommer tilbake til Mansfield Park for å trøste sin onkel og tante og hjelpe til med å stelle for Tom.

Selv om Edmund vet at et ekteskap med Mary nå er umulig på grunn av skandalen med Henry og Maria, drar han for å se henne en siste gang. I løpet av samtalen blir det klart at Mary ikke fordømmer Henry og Marias utenomekteskapelige forhold, bare at de ble oppdaget. Hennes hovedanliggende er å dekke over det, og hun antyder at hvis Fanny hadde sagt ja til Henry, så ville han vært for opptatt og lykkelig til å ha et sidesprang, og vært fornøyd med bare flørting. Dette avslører Marys sanne natur for Edmund, som innser at han har idealisert henne som noen hun ikke er. Han forteller henne dette, og drar tilbake til Mansfield og sitt virke som prest i Thornton Lacey. Edmund innser hvor viktig Fanny er for ham. Han forteller henne at han elsker henne, og de gifter seg. Tom blir frisk, og blir en stødigere og bedre person etter sykdommen. Julias eskapade viser seg ikke være så katastrofal likevel. Jane Austen påpeker at hvis bare Crawford hadde vært trofast overfor Fanny og ikke latt seg friste av å rømme med Maria, så ville Fanny etter hvert sagt ja til frieriet hans – særlig hvis Edmund hadde giftet seg med Mary.

Figurer i Mansfield Park[rediger | rediger kilde]

Fanny Price
Den nest eldste av ni barn. Hun sendes bort for å bo med hennes mors søstre på Mansfield Park. Moren hennes giftet seg av kjærlighet med en fattig marineløytnant.
Lady Bertram
Søster av Fannys mor og gift med den velstående Sir Thomas Bertram.
Mrs Norris
Søster av Lady Bertram som bor i nærheten av Mansfield Park.
Sir Thomas Bertram
Ektemannen til Fannys tante, Lady Bertram.
Tom Bertram
Den eldste sønnen til Sir Thomas og Lady Bertram.
Edmund Bertram
Den yngste sønnen til Sir Thomas og Lady Bertram.
Maria Bertram
Den eldste datteren til Sir Thomas og Lady Bertram. Hun er tre år eldre enn Fanny.
Julia Bertram
Den yngste datteren til Sir Thomas og Lady Bertra. Hun er to år eldre enn Fanny.
Dr. Grant
Presten som bor i Mansfield Park prestebolig.
Mrs. Grant
Kona til Mr. Grant, og halvsøsteren til Henry og Mary Crawford.
Mr. Henry Crawford
Broren til Mrs. Grant og Miss Crawford.
Miss Mary Crawford
Den vakre og sjarmerende søsteren til Mr. Crawford og Mrs. Grant
Mr. Rushworth
En velstående, men kjedelig mann som blir forlovet med Maria Bertram. Han skiller seg fra henne etter at hun rømmer sammen med Henry Crawford.
John Yates
En god venn av Tom Bertram.
William Price
Fannys bror. Han er i marinen.
Mr. Price
Fannys far, en marineoffiser.
Mrs. Price
Fannys mor, søsteren til Mrs. Norris og Lady Bertram.
Susan Price
Fannys yngre søster.
Lady Stornoway
En sosietetsdame.
Mrs. Rushworth
Mr. Rushworths mor og Marias svigermor.