Sveavägen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sveavägen
Basisdata
LandSverige
KommuneStockholm kommune

Kart
Sveavägen
59°20′11″N 18°03′45″Ø

Sveavägen er en gate i bydelene Vasastaden og Norrmalm i Stockholm. Navnet ble offisielt etter navnerevisjonen 1885.

Gata begynner ved Sergels torg og går nordover forbi Sveaplan og slutter ved Norrtull.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gata har hatt mange ulike navn, lengder og bredder. Det eldste kjente navnet Roslagsgatan fra midten på 1600-tallet, men det ble senere byttet ut med Badstugatan. Navnet ble enda mer kjent som Stora Badstugatan. Lilla Badstugatan lå vest for Stora Badstugatan mellom Rådmansgatan og Markvardsgatan, men den forsvant da Sveavägen ble bygd ut.

Krutbrännargatan er ett annet navn som av og til forekommer på 1600- og 1700-tallet.

Kong Gustav III hadde visjoner om en stor og bred gate fra Stockholms slott helt til Brunnsviken, for visuelt å slutte i Haga slott.

Fram til begynnelsen av 1900-tallet gikk Odengatan på en bro, kalt Sveabron, over Sveavägen. Broen finnes fremdeles under dagens kryss.

Bysten av Karl Staaf, som i dag står i parken ved spissen av Regeringsgatan/Birger Jarlsgatan, sto før i en liten allé på Sveavägen i høyde med Kammakargatan. Den ble flyttet i forbindelse med byggingen av tunnelbanen.

Lenge ville byens samferdselspolitikere forlenge Sveavägen sørover til Strömmen. Etter en lang og hard debatt ble en til slutt enige om å i stedet la Sveavägen slutte nord for Brunkebergstorg ved et helt nytt torg som ble til Sergels torg. Fortsettelsen av veien mot Strömmen kom til ved byggingen av Klaratunneln som har en gren fra Sveavägen. Sør for Hötorget er hele gata modernisert.

Langs gata finnes manga storbanker som for eksempel Nordea og SEB. Socialdemokraternas hovedkontor ligger i Sveavägen 68.

Det finnes mange restauranter langs gata, blant annet kinarestauranter og restauranter med preg fra Orienten og Mongolia.

På Sveavägen finner en også Handelshögskolan og Stockholms stadsbibliotek. Man kan også se Adolf Fredriks kyrka på Sveavägens vestre side.

Tunnelbanestasjonene Hötorget og Rådmansgatan har oppganger mot Sveavägen.

Hendelser[rediger | rediger kilde]

Minnesmerket

28. februar 1986 ble den svenske statsminister Olof Palme skutt i (daværende) kryss Sveavägen/Tunnelgatan. I dag finnes et minnesmerke ved plassen der han ble skutt. Tunnelgatan vest for Sveavägen fikk nytt navn etter drapet og heter i dag Olof Palmes gata.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]