Stjernekinematikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Stjernekinematikk er studien av stjerners bevegelse uten å gå inn på hvordan stjernen oppnår sin bevegelse. Dette skiller seg fra stjernedynamikk som går inn på gravitasjonseffekter. Bevegelsen til en stjerne relativ til solen kan gi nyttig informasjon om opprinnelsen og alderen til en stjerne så vel som strukturen og utviklingen til den omgivende galaksen.

Innen astronomi er det bredt akseptert at de fleste stjernene oppstår inne i molekylskyer. Stjernene som dannes i slike skyer danner åpne stjernehoper som består av dusinvis til tusenvis av legemer. Disses hopene distanseres over tid. Stjerner som skilles ut fra hopenes kjerne betegnes som medlemmer av hopens stjernekoalisjon. Hvis de resterende stjernene senere driver gjennom galaksen som en noenlunde sammenhengende hop betegnes de som en bevegelig gruppe.

Romhastighet[rediger | rediger kilde]

En del av stjernebevegelsen mot eller bort fra solen, kjent som radialhastighet, kan måles fra spektrumendringer forårsaket av Doppler-effekten. Den tverrgående egenbevegelsen må bli funnet ved å ta en rekke posisjonsbestemmelser mot andre fjerne objekter. Når avstanden til en stjerne er fastsatt ved hjelp av astrometriske virkemidler som parallakser, kan romhastigheten beregnes. [1] Dette er en stjernes faktiske bevegelse i forhold til solen eller det lokale hvilesystemet. Sistnevnte tas typis som en posisjon for solens nåværende beliggenhet som følger en sirkulær bane rundt det galaktiske sentrumet ved gjennomsnittshastigheten til de de nærliggende stjernene med lav hastighetsspredning.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Stellar Motions (Extension)». Australia Telescope Outreach and Education. Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation. 18. august 2005. Arkivert fra originalen 6. juni 2013. Besøkt 19. november 2008. 
  2. ^ Fich, Michel; Tremaine, Scott (1991). «The mass of the Galaxy». Annual review of astronomy and astrophysics. 29 (1): 409–445. Bibcode:1991ARA&A..29..409F. doi:10.1146/annurev.aa.29.090191.002205. 

Videre lesning[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata