Stille ved daggry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stille ved daggry
orig. А зори здесь тихие
Generell informasjon
GenreKrigsfilm[1]
Utgivelsesår1972
NasjonalitetSovjetunionen
Lengde188 min.
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiStanislav Rostótskij Rediger dette på Wikidata
ManusStanislav Rostótskij, Boris Vasiljev Rediger dette på Wikidata
TemaSovjetiske kvinner i andre verdenskrig,[2] kvinner i militæret[2] Rediger dette på Wikidata
Basert på
Stille ved daggry Rediger dette på Wikidata
MusikkKirill Moltsjanov Rediger dette på Wikidata
FotoVjatsjeslav Sjumski Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeJelena Drapeko, Olga Ostroumova, Irina Sjevtsjuk, Irina Dolganova, Jekaterina Markova, Andrej Leonidovitsj Martynov, Igor Kostolevskij, Kirill Stoljarov Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapGorkij filmstudio Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1972
UtmerkelserSovjetunionens statspris
Eksterne lenker

Stille ved daggry (originaltittel: А зори здесь тихие) er en sovjetisk film fra 1972, regissert av Stanislav Rostotskij.[3][4]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Historien er lagt til sommeren 1942, midt under den andre verdenskrig et stykke bak de sovjetiske frontlinjene på østfronten. Sersjant Major Vaskov blir uventet tildelt en gruppe unge kvinner som skal ta hånd om luftvern ved en jernbane-stasjon langt bak frontlinjen. Vaskov er ikke vant til å kommandere kvinner, og havner snart i diskusjoner angående daglige situasjoner. Under et luft-angrep skyter en av kvinnene, Rita Osyanina, ned et fiendtlig fly og blir dekorert for denne hendelsen. Dialog og en rekke tilbakeblikk begynner å avsløre mer av bakhistoriene til de forskjellige kvinnene. Det kommer også frem at Rita regelmessig sniker mat tilbake til moren og babyen sin, som befinner seg nærmere frontlinjen.

En dag kommer Rita, som i all hemmelighet har fraktet rasjoner til familien sin i løpet av natten, over to tyske fallskjermsoldater på vei tilbake til en garnison. Vaskov velger fem frivillige: Rita, Zhenya, Lisa, Galya og Sonia, til å legge ut sammen med ham på et oppdrag for å eliminere denne fienden. De bestemmer seg for å krysse en myr for å avskjære tyskerne, men dette går sakte fremover, og Galya mister en støvel underveis. Når de endelig kommer frem til et område som Vaskov tror at de tyske fallskjermsoldatene må passere, legger de seg på lur.

Men de oppdager snart at det egentlig var snakk om seksten tyske fallskjermsoldater, i stedet for bare to. Vaskov sender Lisa tilbake til basen, i håp om å skaffe forsterkninger. Men Sonia blir drept av en kniv, og Galya blir skutt og dør umiddelbart av skadene. Vaskov blir skutt i armen, men klarer å komme seg unna tyskerne. Når han innser at forsterkningene ikke har kommet, hallusinerer Vaskom om Lisa - som forteller ham at hun mislyktes i oppgaven sin, fordi hun druknet i det våte myrlandet.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Andrey Martynov som sersjant Vaskov
  • Yelena Drapeko som Lisa Britschkina
  • Yekaterina Markova som Galya Chetvertak.
  • Olga Ostroumova som Zhenya Komelkova.
  • Irina Shevchuk som Rita Osyanina.
  • Irina Dolganova som Sonia Gurvich.
  • Lyudmila Zaytseva som sersjant Kiryanova
  • Alla Meshcheryakova som Maria Nikiforovna
  • Igor Kostolevsky som Misha.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]