Stiftelsen Akershus festning for Kunst og Kultur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Stiftelsen Akershus festning for Kunst og Kultur (SAKK) ble etablert i 1989 etter initiativ fra daværende forsvarsminister Johan Jørgen Holst. Forsvarsdepartementet inviterte Oslo kommune, Norges Bank, Akershus slotts venner og grunneier Katharina Mustad til å være medstiftere. SAKK er i dag ansvarlig for den sivile kunst- og kulturformidlingen på Akershus festning, og stiftelsen samarbeider med de øvrige virksomhetene på området for å utvikle Akershus festning.

Daglig leder fra grunnleggelsen frem til høsten 2007 var skuespiller og tidligere Riksteatersjef Gudrun Waadeland. I 2013 oppnevnte Forsvarsdepartementet Anne Christine Kroepelien som styreleder. Fra våren 2015 er daglig leder Anna Lena Flatland.

Teater[rediger | rediger kilde]

SAKK står for driften av Karpedammen scene på Akershus festning, en utescene som er unik i sitt slag i Oslo. Området var en gang del av et gammelt vannløp på festningen, og dammen er vist på kart fra 1700-tallet og igjenfylt etter midten av 1800-tallet. I 1960-årene ble dammen reetablert og består i dag av et stort grøntareal inne på festningen med en egen friluftsscene.

Karpedammen scene sto ferdig i 2011 og har en kapasitet på inntil 3 500 besøkende.

Hver sommer setter SAKK opp et festningsspill på Karpedammen scene. Den første oppsetningen var Kongeblod om bakholdsangrepet på høvedsmann Knut Alvsson, og hendelsene på Akershus festning 18. august i 1502.

I 2017 ble det satt opp en jubileumsforestilling av Henrik Ibsens Peer Gynt i anledning 150-årsjubileet stykket.

26.–29. august 2020 ble Kristin Lavransdatter fremført. Sommeren 2020 ble også GJEST - Et lyst og mysteriespill om Gjest Baardsen fremført.

I tillegg til det årlige festningsspillet har SAKK siden 2016 satt opp vandreteater på Akershus festning hver sommer. Gjennom ulike tablåer og scener forflytter publikum seg sammen med skuespillerne rundt på festningsområde. I 2016–2019 og 2021–2023 ble stykket Årringer i stein oppført.

Ved siden av å produsere egne oppsetninger samarbeider SAKK med flere ulike aktører. Siden 2009 har Shakespeares Globe Theatre gjestet borggården på Akershus slott med oppsettinger som The Comedy of Errors, En midtsommernattsdrøm, Hamlet og Romeo og Julie.

Konserter[rediger | rediger kilde]

I 2017 ble Vamp den første artisten som hadde konsert i borggården på Akershus slott.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]