Sties

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sties Thermo Transport var et norsk transportselskap som drev en stor flåte av lastebiler. Restene av selskapet er nå å finne som en del av Nor-Log AS.

Historie[rediger | rediger kilde]

1957[rediger | rediger kilde]

Sties Termo-Transport A/S (Sties) ble etablert av Øystein Stie i 1957. Sties første bil var en Scania Vabis L71 (Regent) 1956 modell med tilhenger. Bilen var utstyrt med isolerte skap for transport av frossen spinat for Frionor Produkter. Det ble brukt tørris for å skape kulde.

1961[rediger | rediger kilde]

Sties første bil med kjøleaggregat ble satt i drift. Dette var også den første bilen som ble lakkert i de kjente blå og hvite fargene som vi ser på Nor-Cargo sine biler i dag. Det var den til da største og fineste termobilen som hadde blitt bygget i Norge, og den fikk stor pressedekning da den ble overlevert.

Den nye lastebilen førte til at det var mulig å transportere kjøle- og frysevarer over lengre strekninger. Man kunne nå transporere varer for Frionor ut i Europa og på grunn av god kvalitet på transportene, økte etterspørselen etter termotransport. Eksporten av frosne produkter gjorde at Sties kunne tilby importører av frukt og grønnsaker biltransporter til Norge. Vår første import var bananer fra Hamburg, men det utviklet seg raskt til grønnsakstransporter fra Holland og frukt fra Spania og Italia.

1970[rediger | rediger kilde]

Etterhvert ble det stor etterspørsel etter kjøtt og fisk for eksport. Sties har nå en stor bilpark og er den største og beste termotransportøren i Norge med tidsmessig riktig og moderne bilmateriell. Flinke sjåfører som etter hvert blir meget godt kjent i Europa, kjent med tollere og speditører, og ikke minst kjente fremgangsmåten for å komme seg frem i de enkelte land. Dette gjorde sammen med gode befraktere at Sties var kjent for å være best.

1980[rediger | rediger kilde]

Sties begynte med transporter til Russland som i den tiden var et lukket land med meget strenge restriksjoner for å få innreisetillatelse. Russland ville ha transportene selv, og de ville ikke slippe utenlandske sjåfører inn til Russland. Men Sties klarte også dette og gjennomførte 200 transporter med kjøtt til Moskva og St. Petersburg (Leningrad). 20 sjåfører var godkjent av russiske myndigheter for kjøring i Russland. Sjåførene bodde på finsk/russisk grense og kjørte kun i Russland den tiden transporten pågikk.

1982[rediger | rediger kilde]

Eksport av fersk fisk med kjølebil til Europa øker. Samtidig er utviklingen av oppdrettslaks kommet godt igang. Dette skaper ennå større etterspørsel etter transport. Bilparken økes ytterligere. Det må nå bygges fiskehall og det må lages rutiner for behandling av store mengder fersk laks.

1983[rediger | rediger kilde]

Sties kjøper Uhlens Transport i Ålesund. Dette fortsatte som en avdeling, og vogtogene fortsatte i sine "gamle" farger, rød hovedfarge med gult, og hvite skap.

1984[rediger | rediger kilde]

Sties Termo-Transport A/S endrer logoen på bilene til Sties. Starter innføring av nytt spesiallaget trafikksystem for oppfølging av ordre og turer, med fakturering og avregning. Dermed gikk man over til dataalderen og hver befrakter fikk installert terminal og måtte begynne å gjøre alt arbeidet her, hvor de før brukte penn og papir. Sties er nå blitt anerkjent som en av de beste termo-transportselskapene i Europa med meget høy kvalitet på materiell og personell. Samme år starter hollenderne fanklubb for Sties i Holland.

1985[rediger | rediger kilde]

Sties starter bygging av nytt stort kontorbygg med fiskehall og kjølelager på Lysaker utenfor Oslo. I løpet av dette året blir alle avdelinger koblet opp på trafikksystemet og bruker nå dataterminal i sitt daglige arbeid

1986[rediger | rediger kilde]

Sties flytter nå inn i nybygget på Lysaker og selskapet blir solgt fra Øystein Stie til Kosmos.