Uhlens Transport

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Uhlens Transport AS var en transportbedrift i Skodje, men hadde også kontor i Ålesund.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ole Kristian Uhlen (1894-1977) var fra Vinstra i Gudbrandsdalen, men kom tidlig til Skodje på Sunnmøre. På 1920-tallet begynte han med busskjøring. I 1935 fikk han konsesjon for rute Engesetdalen - Skodje - Ålesund. Engesetdalsruta var betegnelsen på denne bussruta. Uhlen ble likevel aller mest kjent for langtransportvirksomhet. Det var først og fremst sønnene Bernt og Krisian Uhlen som stod for dette. De begynte like etter krigen å kjøre lastebil med last til og fra Oslo-området. Langtransportvirksomheten vokste betraktelig utover 1960- og 1970-tallet. I 1970 utgjorde inntektsposten "godstrafikk utenfor rute" hele 95 prosent av selskapets inntekter. Rutebildriften omfattet samtidig tre årsverk, og fire vogner.

Langtransporten[rediger | rediger kilde]

Selskapet brukte tidlig firmanavnet Uhlens Auto selv om vogntogene var merket Uhlens Transport. På 1970-tallet omgjort til aksjeselskap med navnet Uhlens Transport AS. På denne tida hadde Uhlen 20-30 vogntog i trafikk i inn- og utland. Uhlens Transport ble i 1983 overtatt av Sties Termotransport i Oslo. Uhlens Transport fortsatte i mange år som datterselskapet og vogntogene merket Uhlens Transport var å se på veiene til utpå 1990-tallet. Uhlens biler og tilhengere hadde velkjent fargesetting med førerhus i rødt med gult vindusfelt. Skapene var hvite med Uhlens Transport i store blå bokstaver. Etter hvert ble det også påmalt en stor "U".

Uhlens Transport var en foregangsbedrift på mange måter innen langtransport. I 1957 fikk de landets første Scania-Vabis L75 sammen med Elias Breivik i Ålesund. Det ble skaffet biler og tilhengere med isolerte skap, både med og uten kjøleaggregat. Første kjølevogn ble satt inn i 1961. Transport av fisk var viktig, både til Østlandet og til ulike destinasjoner på Kontinentet. Alt i 1964 etablerte Uhlen faste ruter med ferskfisk fra Ålesund til Bremerhaven, Antwerpen og Zeebrügge. Returen gikk gjerne med stykkgods fra Belgia, Holland og Tyskland.

Det må ellers nevnes at Uhlens Transport tidlig på 1970-tallet var med og stiftet Norske Godslinjer. Blant andre selskaper som deltok var Øverland Transport i Molde og Unhjems Transport i Ørsta.

Bussdriften[rediger | rediger kilde]

Bussdelen omfattet på 1960-tallet to avganger m/ retur Engesetdal - Ålesund hver dag. På en avgang ble det brukt kombinertbuss som kunne ta med melk og gods. Uhlen drev også en del turkjøring med buss. Møre og Romsdal fylke arbeidet med rasjonalisering av rutebilnæringen på 1970- og 1980-tallet. Som del av dette ble Engesetdalsruta med ansatte og vogner overtatt av Sunnmøre-Romsdal Billag i 1984.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hurlen, O.-Ø. (2004). Fra 5 til 50 tonn totalvekt. Odd-Østen Hurlen: Ålesund.
  • Innstilling om rutebilstrukturen i Møre og Romsdal : fra en komite nedsatt av fylkesutvalget 5. desember 1970 : innstillingen er avgitt 16. november 1973. (1973). Molde: Fylkesutvalget.
  • Ottesen, H., Hjermann, L., Høsteng, A. K., Vollstad, K., Haugen, K. R., & Skudal, S. (2001). Rutebilnæring under omstilling 1965-2000. Molde: TL Møre og Romsdal.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]