Stephanidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stephanidae
Stephanus serrator, hunn som legger egg
Stephanus serrator, hunn som legger egg
Vitenskapelig(e)
navn
:
Stephanidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyr
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Vepser
Underorden: Stilkvepser
Antall arter: ca. 300 beskrevne,
ikke i Norge
Habitat: skog
Utbredelse: mest i tropiske og subtropiske områder
Delgrupper:

Stephanidae er en gruppe som hører til blant parasittvepsene og er en familie i ordenen vepser. Det er kjent rundt 300 arter fordelt på 9 slekter. Denne familien mangler i Norge. Den systematiske plasseringen av familien er usikker, den blir ofte regnet som den mest primitive gruppen av stilkvepsene (Apocrita).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til store (de minste er 3 mm, de største hunnene blir opptil 10 cm inkludert eggleggingsrøret), slanke snylteveps. De ligner overflatisk på familien Gasteruptiidae men de kan kjennes på at de har noen karakteristiske "tenner" oppe på hodet, og på bakbeinas form. Kroppen er langstrakt, vanligvis mørkfarget og glinsende. Hodet er rundt, antennene trådformede. Rundt de tre punktøynene oppe på hodet sitter det ca. fem "tenner", dette er et godt kjennetegn for familien. Hodet sitter på en lang, tynn "hals". Bakkroppen er mer eller mindre kølleformet, vingene velutviklede. Hunnen har et langt eggleggingsrør. Bakbeina er karakteristiske. Hoftene (coxae) er uvanlig lange og peker skrått bakover, lårene (femorae) er sterkt oppsvulmede, leggene (tibiae) middels tykke, føttene (tarser) derimot ganske tynne.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De er parasitoider, som utvikler seg på ulike insekter og til slutt dreper disse før de forpupper seg. Stephanidene snylter på vedborende larver. Den eneste arten der biologien er godt kjent, parasiterer en bartreveps (Siricidae), men man antar at de fleste artene snylter på vedborende billelarver. De fleste artene lever i tropiske skoger, men de finnes også i halvørken og ørkenaktige områder.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Denne familien er nesten utelukkende tropisk eller subtropisk, noen få arter går lenger nord. Arten Stephanus serrator finnes i Mellom-Europa nord til Tyskland og en annen art går nord til Canada i Nord-Amerika.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]