Steinar Thomassen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Steinar Thomassen
Født7. nov. 1969Rediger på Wikidata (54 år)
BeskjeftigelseJurist Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Steinar Jacob Thomassen (født 7. november 1969) er en norsk advokat med møterett for Høyesterett.

Thomassen ble uteksaminert fra Universitetet i Oslo i 1996 og fikk møterett for Høyesterett i mai 2009. Han har tidligere arbeidet som politifullmektig ved Østerdal politidistrikt, advokatfullmektig og senere advokat i Advokatfirmaet Storberget AS, samt dommerfullmektig ved Sør-Østerdal tingrett. Han etablerte egen advokatvirksomhet i Tønsberg i 2001. Thomassen var partner i Advokathuset Tønsberg AS frem til 1. januar 2010 da han flyttet sin virksomhet til Advokatfellesskapet Thomassen, Lie & CO.

Menneskerettsspørsmål[rediger | rediger kilde]

Thomassen har hatt flere saker for Norges Høyesterett om sentrale og viktige menneskerettsspørsmål, herunder spørsmålet om lagretten (juryen) i lagmannsretten måtte begrunne sine fellende kjennelser.

I 2008 fikk Thomassen medhold i Høyesterett, som opphevet lagmannsrettens beslutning. «Saken gjaldt spørsmålet om det er i strid med FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter (SP) artikkel 14 nr. 5 at lagmannsretten, uten å begrunne avgjørelsen, nektet fremmet en anke over straffedom i tingretten.»[1] Senere er flere ubegrunnede avvisninger av anker sendt tilbake til lagmannsretten for ny behandling.

I 2009 prøvde både Thomassen[2] og John Christian Elden[3] saker hvor lagmannsretten hadde funnet tiltalte skyldig, men ikke begrunnet dette. En dom i Den europeiske menneskerettsdomstol i Strasbourg, hvor en mann vant over staten Belgia, dannet bakgrunn.[2] Den ubegrunnede juryavgjørelsen i Belgia ble funnet ugyldig, og det ble stilt spørsmål om hele den norske juryordningen stred mot menneskerettene.[3]

Disse sakene nådde ikke helt frem, og Høyesterett konkluderte 12. juni 2009 med at den norske juryordningen ikke var i strid med menneskerettighetskonvensjonene. Derimot kom Høyesterett 13. november 2009 frem til at lagmannsretten i visse jurysaker må begrunne bevisvurderingen.[4]

Høyesterett er i en kattepine. Stortinget burde forlengst ha fanget opp signaler fra bl.a. Den europeiske menneskerettsdomstolen om kravet til begrunnelser. Det har ikke Stortinget gjort. Derfor griper Høyesterett inn, ved å justere systemet. Men det er ikke Høyesteretts oppgave, det er Stortingets.

Lagmann Torolv Groseth i Eidsivating lagmannsrett[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]