Statens hus (Arendal)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Statens hus
Statens hus, fotografert før Posten flyttet ut.
Beliggenhet
AdresseKirkegaten 2, Arendal
LandNorge
StrøkTyholmen
StedArendal
Historiske fakta
FormålOffentlig forvaltning
Eier(e)Arendal kommune
ArkitektUgland & Thorne
Påbegynt1958
Ferdigstilt1961
Bygningsdata
Etasjer5
Kart
Kart
Statens hus
58°27′33″N 8°46′00″Ø

Statens hus er en tidligere fredningsverdig bygning beliggende på Tyholmen i Arendal sentrum. Bygningen ble i 2018 solgt til et privat firma, deretter ombygd og gitt helt nytt interiør. Lokalene brukes nå bl.a. til en dagligvarebutikk og kontorlokaler, mens resten leies av Arendal kommune til kulturskole.

Bygget ble tegnet av det lokale arkitektkontoret Ugland & Thorne med det nyopprettede Statens bygge- og eiendomsdirektorat som byggherre. Bygningen ligger med hovedfasaden mot Kanalplassen, som tidligere gikk under navnet Posthusplassen. Mot vest står Trefoldighetskirken.

Bygg for post, politi og rettsvesen[rediger | rediger kilde]

Bygningen er oppført i etterkrigstidens funkisstil og sto ferdig 1961, som et moderne framtidsrettet praktbygg og den gang omtalt som Posthuset. På 1960- og -70-tallet rommet bygget de viktigste statlige funksjoner i Arendal: Post, politi og rettsvesen. Bygningen ligger vegg i vegg med vernet trehusbebyggelse fra 1700-tallet, og har vært et omstridt objekt i flere saker. Statens hus, oftest omtalt som Posthuset, var den første bygningen som ble bygd i Arendal sentrum etter Arendalskrakket i 1886.

Kunstnerisk utsmykning[rediger | rediger kilde]

Foran på bygningen henger veggdekorasjonen «Postrytter» av Arne N. Vigeland. Bygningen hadde også påkostede og forseggjorte interiører før en omfattende ombygging til nye funksjoner ble påbegynt i 2018.

Historie[rediger | rediger kilde]

Statens hus vender mot Kanalplassen

Bygget ble oppført for å romme de viktigste statlige funksjoner i fylkeshovedstaden i Aust-Agder: Arendal politistasjon, Arendal postkontor, Nedenes sorenskriverembete (tingretten, flyttet til Arendal Tinghus i 1998), skattefogd, sivilforsvaret (flyttet i 1973) og fylkesmannen i Aust-Agder. Bygget ble utvidet i 1995 for å gi mer plass til politiet, og dette var en omstridt sak fordi man mente trehusbebyggelsen omkring ville komme i skyggen av dette påbygget. En etter en er de opprinnelige funksjonene flyttet ut, og i 2018 sto bygget tomt.

Omtrent på stedet hvor bygget står lå tidligere «Arendals offentlige skole for høiere almenutdannelse», som i 1881 flyttet til nytt skolebygg i Kirkebakken. Skolen heter idag Arendal videregående skole.

Fredningsverdig[rediger | rediger kilde]

Statens hus på Tyholmen i Arendal er i Landsvernplan for justissektoren fra 2011 plassert i verneklasse 1 og forutsettes fredet etter kulturminneloven. Riksantikvaren beskriver Statens hus i Arendal som tidstypisk og særpreget, og et sentralt plassert signalbygg som både skiller seg ut og glir godt inn i øvrig bybebyggelse [1]. I januar 2014 ble fredningssaken fremmet [2].

Statens hus på Tyholmen står i Aust-Agders fylkeshovedstad Arendal som et symbol på den den nye demokratiske velferdsstaten som vokste fram etter andre verdenskrig.[3]

I kommunal regi er Tyholmen regulert til spesialområde for bevaring etter plan- og bygningsloven §25.6.; men dette er en kommunal plan som først og fremst er laget med hensyn til bydelens antikvariske trehusbebyggelse fra 17- og 1800-tallet. Derfor gir denne planens vernebestemmelser unntak for Statens hus.[4]

Bygget var i 2009 stadig i statlig eie, men ble da lagt ut for salg via Entra ASA. Fredningssaken ble stoppet av Riksantikvaren fordi Arendals politikere ønsket at kommunen skulle ha frie hender når de overtok bygningen.

Kanalgården[rediger | rediger kilde]

Statens hus på Tyholmen ble overtatt av privat eier etter salg, og ble bygd om for utleie for kulturformål til Arendal kommune. Bygningen fikk navnet Kanalgården fordi den ligger ved Kanalplassen, og er nå videresolgt til Arendal kommune.

Teknisk[rediger | rediger kilde]

Statens hus har et areal på 5 808 kvadratmeter over fem etasjer. Eiendommen har grunn- og bruksnummer 501/383.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 1. februar 2014. Besøkt 17. september 2011. 
  2. ^ Agderposten, 30.01.2014
  3. ^ Kjell-Olav Masdalen: Håndslag til Statens hus på Tyholmen. Agderposten 31.8.2012.
  4. ^ Reguleringsplan 20-14R15 i Arendal kommune, vedtatt i 1999

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Statsbygg: Statens hus i Arendal. 1995. i bokhylla.no
  • Kjell-Olav Masdalen: Håndslag til Statens hus på Tyholmen. Agderposten 31.8.2012.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]