Statens havarikommisjon for Forsvaret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Statens havarikommisjon for Forsvaret
Basisdata
LandNorge
Etablert1. november 2017; 6 år siden (2017-11-01)
Overordnet enhetForsvarsdepartementet
Operativt oppdrag
Oppdragulykkesanalyse

Statens havarikommisjon for Forsvaret (SHF) var en havarikommisjon i det norske Forsvarsdepartementet med ansvar for å undersøke ulykker og alvorlige hendelser i Forsvaret.

Formålet med undersøkelsene var å utrede forhold som kan ha betydning for forebyggelsen av ulykker ved militær aktivitet.[1] SHF tok ikke stilling til sivilrettslig eller strafferettslig skyld og ansvar.[2]

SHF ble etablert i 2017 ved ikrafttredelsen av forsvarsundersøkelsesloven. Kommisjonen var administrativt lagt under departementsråden i Forsvarsdepartementet.[3] Lederen for SHF var sivil embedsmann, mens øvrige ansatte kunne være sivile eller militære.

Den første ulykken kommisjonen fikk ansvar for å undersøke, var en hendelse der et AW101-helikopter fra NAWSARH-prosjektet veltet på bakken under testing.[4] Kommisjonen undersøkte også skipskollisjonen ved Stureterminalen 2018, i ettertid kjent som «Helge Ingstad»-ulykken.

Den 1. juli 2020 ble SHF lagt ned og oppgavene overført til Statens havarikommisjon.[5]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Forsvarsdepartementet (17. november 2017). «Om oss». Regjeringen.no (norsk). Besøkt 11. november 2018. 
  2. ^ Forsvarsundersøkelsesloven § 4
  3. ^ «Forskrift om undersøkelser av ulykker og hendelser i Forsvaret». lovdata.no. Lovdata. Besøkt 2. mars 2024. 
  4. ^ «AW101-ulykken er den første undersøkelsen for nyopprettet havarikommisjon». Tu.no (norsk). 30. november 2017. Besøkt 11. november 2018. 
  5. ^ «Nye oppgaver for Havarikommisjonen». havarikommisjonen.no. Statens havarikommisjon. Besøkt 8. juli 2020. «Fra 1. juli 2020 overtar Statens havarikommisjon for transport (SHT) oppgaven som undersøkelsesmyndighet for ulykker og alvorlige hendelser i forsvarssektoren. Fra samme dag endres navnet til Statens havarikommisjon (SHK).» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]