Linnés Hammarby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Linnés Hammarby
Linnés Hammarby

Linnés Hammarby er et gods i Danmarks sogn og Vaksala härad i Uppsala län i Sverige, og ligger 15 kilometer sørøst for Uppsala.

Hammarby er første gang nevnt i 1337, da det av Olof Styrbjörnsson (Gren) ble byttet bort til kanniken i Uppsala, Lars Nilsson. Senere var området eid av slektene Läma, Stewardt, Gärffelt og von Friesendorff, og gjennom inngifte av A. Schönberg, som i 1758 solgte godset, det nærliggende Sävja med tilgrensende herligheter, på tilsammen 10 bruk, for 80 000 dalar til Carl von Linné.

Her oppførte Linné i 1762, mellom de to opprinnelige fløyene, et større toetasjes våningshus av tre. På en høyde ovenfor gården bygde han i 1769 et museum av stein, for å kunne ta vare på samlingene sine. Begge bygninger står den dag i dag.

Linné ønsket ha en gård på landet der han kunne drive landbruk og ha som enkesete, og hvor han kunne flykte bort fra det usunne miljøet i Uppsala. Han pleide dessuten å ta med seg studentene ut på ekskursjon til Hammarby via Kungsängen.

Bygningene eies nå av den svenske stat ved Statens fastighetsverk og forvaltes av Uppsala universitet og er blitt fredet.[1]

Referanser og noter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]