Stasjonsallmenningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Stasjonsallmenningen sett fra Dronning Eufemias gate, mai 2014
Allmenningen sett mot fjorden fra enden av gangbroen
Gangbroen sett mot nord og bygningene langs Schweigaards gate
Annette Thommessens plass sett fra Schweigaards gate

Stasjonsallmenningen er en gate i Bjørvika i Oslo som går fra fjorden til Annette Thommessens plassGrønland.

Beliggenhet og utforming[rediger | rediger kilde]

Gaten begynner i syd ved fjorden i Bjørvika som et 45 meter bredt byrom og krysser Operagata og deretter Dronning Eufemias gate. Ved fjordkanten, på allmenningens vestside, er det planlagt startpunkt for gondolbane til Ekeberg. I de to kvartalene før Operagata og mellom denne og Dronning Eufemias gate vil det være boliger. Det er planlagt holdeplass kalt Stasjonsallmenningen for ny trikkelinje Bjørvikalinjen i Dronning Eufemias gate.

Kvartalet mellom hovedgaten Dronning Eufemias gate og Trelastgata langs sporene på Oslo sentralstasjon tilhører Barcode eller Operakvarteret. Her ligger allmenningen mellom Deloitte-bygget (Snøhetta-bygget) i vest, ferdigstilt 2013, og Visma-bygget i øst, ferdigstilt 2011. Gategulvet består av steinlegging og grøntanlegg i en stigning fra 3,5 til 12 meter over havet opp mot gangbroen over til Grønland.[1]

Byromsprogrammet regner Stasjonsallmenningen helt frem til Galleri Oslo nord for Schweigaards gate. I planene er nevnt en østre stasjonsinngang der allmenningen går over i gangbroen, som ikke er realisert per april 2011.

Stasjonsallmenningen vil være 590 meter lang inkludert gangbroen.[2] Kommunen beskriver Stasjonsallmenningen som det mest sentrale byrommet og viktigste og mest benyttede allmenning i Bjørvika.[3] I reguleringsbestemmelsene er det fastslått at langs Stasjonsallmenningen skal det i 1. etasje ha "forretninger, bevertning, kulturaktiviteter og/ eller andre publikumsrelaterte funksjoner, og etasjehøyden være minimum 4,0 meter."[4]

Gangbroen Akrobaten til Grønland[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Akrobaten

Gangbroen Akrobaten er en del av Stasjonsallmenningen og forbinder Annette Thommessens plass ved Schweigaards gate på Grønland på nordsiden av Oslo S og Stasjonsallmenningens sydlige del. Konstruksjonen er på 213 meter og ble åpnet i 2011.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Byromsprogrammet, reguleringsplanen og reguleringskart
  2. ^ Byromsprogrammet, side 11.
  3. ^ Arbeid pågår, … og Reguleringsplanen, side 117. Utsynet mot fjorden skal gi allmenningen en klar retning.
  4. ^ Reguleringsbestemmelsene, august 2003, pkt. 5.3 (besøkt 17. april 2011)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]