Staryj Krym

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Konstantin Bogajevskij: Staryj Krym, 1903.

Staryj Krym (ukrainsk: Старий Крим, russisk: Старый Крым, krimtatarsk: Eski Qırım) er en liten historisk by øst på Krimhalvøya, omkring 25 km vest for Feodosija. Byen har ca 9.000 innbyggere (2011).

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen har en lang historie. Den ble trolig grunnlagt i første halvdel av 1200-tallet då Krimhalvøya ble tatt av Batu Khan. Mongolene bygde festningsverk i byen og den ble så hovedstad forv Krim Jurt (provinsen som dekket Krimhalvøya for Den gylne horde) og var hjemsted for emiren av Krim. I denne perioden hadde byen to navn. De tyrkisktalende kalte den Qırım (: qırım - åsen min), mens italienske handelsfolk kalte den Solcati. Solkhat er en tyrkifisert form av det italienske navnet.

Det armenske klosteret Surb Khatsj fra 1300-tallet.

Det tyrkiske namnet på byen, Qırım, gav til slutt navn til hele halvøya.

På 1200- og 1300-tallet var Qırım en stor og velstående by som av araberne ble kalt «det andre Bagdad». Fra den perioden finnes Ozbek Han-moskeen, bygd i 1314 av Uzbeg Khan, og ruinene av en madrassa bygd i 1332.[1] Qırım var hovedstaden til khanene på Krim frem til begynnelsen av 1500-tallet. Etter at hovedstaden i Krim-khanatet ble flyttet til Bakhtsjisaraj ble byen mindre viktig.

Fra Krimhalvøya ble annektert av Katarina II av Russland i 1783 har byen vært mest kjent under det russiske navnet Staryj Krym («Gamle Krim»), som er en russisk oversettelse av det gamle krimtatariske navnet Eski Qırım.

I 1805 ble tyske protestantiske innvandrere bosatt her, og de begynte med vindyrking.

Den russiske forfatter Aleksandr Grin tilbragte sine siste leveår her og døde i 1932.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «krimtatarisk Architecture». International Committee for Krimhalvøya. Besøkt 6. oktober 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]