Stardock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stardock Corporation Headquarters building Plymouth Michigan.JPG
Bransjeprogramvare
EtablertLivonia, Michigan (1991)i Livland
HovedkontorPlymouth, Michigan, United States (18. juni 2005)
LandUSA
Produkt(er)Elemental: Fallen Enchantress
Elemental: War of Magic
Sins of a Solar Empire
Object Desktop
MyColors
WindowBlinds
Galactic Civilizations
Galactic Civilizations II
DesktopX
IconPackager
DeskScapes
Fences
neowin.net
Star Control
NøkkelpersonerBrad Wardell, CEO
Antall ansatte50+ (mai 2012)
Omsetning$15 million (2009)[1]
Nettstedwww.stardock.com
Stardocks hovedkvarter i Plymouth, Michigan

Stardock Corporation er et amerikansk selskap som utvikler programvare. Selskapet ble grunnlagt i 1991 og registrert som aksjeselskap i 1993 som Stardock Systems. Selskapet spesialiserte seg i utgangspunktet på programvare for OS/2, men måtte bytte til Windows da OS/2 markedet forsvant frem mot årtusenskiftet. Selskapet er best kjent for programmer som lar brukeren endre det grafiske brukergrensesnittet, samt for sine videospill, særlig strategispill som Galactic Civilizations, Galactic Civilizations II, Sins of a Solar Empire og Elemental: War of Magic.

Selskapet holder til i Plymouth, Michigan i USA

PC programmer[rediger | rediger kilde]

Bilde av gratisprogrammer på et skrivebord med Stardock Fences .

Stardock har laget Object Desktop, som inneholder blant annet WindowBlinds, IconPackager, DeskScapes, DesktopX, Fences og WindowFX. I 2012 laget de Start8 som gav tilbake start-knappen fra tidligere Windows-versjoner i Windows 8. I 2015 kom et tilsvarende Start10 for Windows 10.[2]. De har også laget WinCustomize som gir tilgang til et bibliotek av vinduer, ikoner og bakgrunner til Microsoft Windows. Selskapet har også laget «Stardock Central» som de har brukt til digital distribusjon av sine egne spill, og senere «Impulse» som ble solgt til GameStop i 2011.[3]

Spill[rediger | rediger kilde]

Stardock er for mange mest kjent for utvikling av videospill. Selskapet har laget blant annet The Corporate Machine, Galactic Civilizations, Galactic Civilizations II, The Political Machine, Elemental: Fallen Enchantress og Galactic Civilizations III

I 2006, etter en vellykket publisering av sitt eget Galactic Civilizations II begynte Stardock å selge spill utviklet av andre. Det første spillet som ble utgitt men ikke utviklet av Stardock var Sins of a Solar Empire laget av Ironclad Games.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stardock ble grunnlagt av Brad Wardell og fikk navn etter Riftwar Saga av Raymond E. Feist. Selskapet begynte med å bygge PC-er, men gikk fort over til å skrive programvare.

Selskapets første produkt var Galactic Civilizations for OS/2 som kom i 1993. OS/2 utgiveren betalte ikke Stardock, og det som reddet selskapet var to ting, utvidelsen Shipyards samt at IBM kjøpte lisens på Star Emperor, en utgave med militært fokus.[4][5] I 1996 kom Galactic Civilizations 2 for OS/2, og i 1998 Galactic Civilizations Gold som ble det siste for OS/2.[6]

I 1995 inngikk IBM en avtale med Microsoft om å bruke Windows 95 som operativsystem, og markedet for OS/2-spill forsvant gradvis, noe som gjorde at Stardock frem mot 2000 måtte bytte til Windows som plattform. Et annet element som tvang frem skiftet var spillet Trials of Battle for OS/2 som solgte svært dårlig.

Stardock overlevde på et godt rykte og kunder som abonnerte på Object Desktop i vente på fremtidige forbedringer. Den første suksessen for Windows var Windows Blinds som tillot brukeren å endre utseende på Windows. I 2003 ble Stardock med en ny utgave av Windows Blinds en Microsoft Gold Certified Partner.

På spillfronten har det gått opp og ned for Stardock. Tidlige spill som Galactic Civilizations, The Corporate Machine og The Political Machine solgte bra, men Stardock var misfornøyd med fortjenesten de fikk.

Med Galactic Civilizatons førte en konkursbegjæring mot Strategy First til at Stardock ikke fikk betalt for alle de solgte spillene, og de som de fikk betalt for fikk de 7$ for, og ikke forventede 10$.[7] Penger tjent på annen programvare gjorde det mulig for Stardock å finansiere sin egen spillutvikling.

I 2010 måtte selskapet kutte antall stillinger som følge av en mislykket lansering av Elemental: War of Magic. Som oppreisning til misfornøyde kunder ble det bestemt at det neste spillet i serien, Elemental: Fallen Enchantress, skulle gis gratis til de som hadde kjøpt «War of Magic» som «Early Access».[8]

Våren 2012 kom Sins of a Solar Empire: Rebellion som fikk gode kritikker, og samme høst kom Elemental: Fallen Enchantress som også fikk mest positiv omtale.[9]

I 2014 kom Galactic Civilizations III som Early Access og 14. mai 2015 kom spillet som ferdig versjon.[10]

Rettssaker[rediger | rediger kilde]

Stardock har vært involvert i flere rettssaker.

  • I 1998 ble de saksøkt av «Entrepreneur Magazine» for bruken av navnet «Entrepreneur» i sitt videospill. Stardock manglet penger til å forfølge saken og måtte bytte navn til Business Tycoon og siden til The Corporate Machine.
  • I 2003 saksøkte TGTSoft Stardock og Brad Wardell fordi de mente at de burde kunne bruke .iptheme filformatet uten å betale. Saken endte i forlik, og TGTSoft fortsatte å betale lisens for sine produkter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]