Hopp til innhold

Stanisław Nowak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stanisław Nowak
Født11. juli 1935Rediger på Wikidata
Jeziorzany, Lesser Poland Voivodeship
Død12. des. 2021[1]Rediger på Wikidata (86 år)
BeskjeftigelseKatolsk prest (1958–), katolsk biskop (1984–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (1984–)
  • katolsk erkebiskop (1992–2011) Rediger på Wikidata
Utdannet vedHigher Theological Seminary of the Archdiocese of Krakow
NasjonalitetPolen

Stanisław Nowak (født 11. juli 1935 i Jeziorzany ved Kraków i Polen; død 12. desember 2021[2] i Częstochowa) var en polsk katolsk prelat og erkebiskop av Częstochowa).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etter å ha trådt inn på det erkebiskoppelige seminar i Kraków, studerte han der fra 1953 til 1958. Samtidig studerte han filosofi og katolsk teologi ved det teologiske fakultet ved Det jagiellonske universitet, og, etter dets oppløsning, ved Det pavelige teologiske fakultetet i Kraków.

Prest[rediger | rediger kilde]

Stanisław Nowak ble presteviet for erkebispedømmet Kraków av erkebiskop Eugeniusz Baziak den 22. juni 1958 i den kongelige basilika og erkekatedral til de hellige Stanislaus og Wenceslaus på Wawelhøyden i Kraków. Deretter var han kapellan først i Chocznia, og senere i Ludźmierz og Rogoźnik. Fra 1963 til 1979 var han spiritualis ved Kraków-seminaret, med et avbrudd for å studere ved Institut Catholique de Paris fra 1967 til 1971, hvorfra han fullførte sin teologiske doktorgrad. Fra 1971 ledet han Institutt for teologi ved det pavelige teologiske fakultet i Kraków og fra 1981 det teologiske fakultet ved det pavelige teologiske akademi.[2] I 1982 ble han utnevnt til kannik for erkekatedralkapittelet i Kraków, og ble medlem av Presterådet.

Biskop av Częstochowa[rediger | rediger kilde]

Den 26. oktober 1984 utnevnte pave Johannes Paul II ham til biskop av Częstochowa. Han ble ordinert til biskop av kardinal Józef Glemp den 25. november samme år i katedralen i Częstochowa; medkonsekratorer var erkebiskopen av Krakow, kardinal Franciszek Macharski, og hjelpebiskopen av Częstochowa, Tadeusz Stanislaw Szwagrzyk. Den seremonielle innsettelse i embedet fant sted den 8. desember.

Erkebiskop av Częstochowa[rediger | rediger kilde]

Etter omstruktureringen av den katolske kirke i Polen ved den apostoliske konstitusjon Totus tuus Poloniae populus utstedt av Johannes Paul II den 25. mars 1992 og den tilhørende opphøyelse av bispedømmet Częstochowa til erkebispedømme, ble Stanisław Nowak den første erkebiskopen av Częstochowa, og dermed den første metropoliten i den nyopprettede kirkeprovins med samme navn.

I Den polske bispekonferanse var han formann for Mariakommisjonen, formann for komiteen for helligdommer, komiteen for kontakter med den franske bispekonferanse, og nestleder i komiteen for ordensseminarer. Han var også medlem av kommisjonen for allmenn sjelesorg, prestekommisjonen og kommisjonen for åndelige kall. Han var også delegat for den polske bispekonferanse for eksorsisme i Polen.

Han var forfatter av en rekke publikasjoner om teologi.

Den 29. desember 2011 innvilget pave Benedikt XVI hans aldersbetingede avskjedssøknad.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ archiczest.pl, besøkt 12. desember 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b ZMARŁ ABP STANISŁAW NOWAK. MIAŁ 86 LAT, wydarzenia.interia.pl 12. desember 2021
  3. ^ catholic-hierarchy.org nowak, lest 6. mai 2024