Staffan Söderblom (diplomat)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Staffan Söderblom
Født14. juli 1900Rediger på Wikidata
Død11. des. 1985Rediger på Wikidata (85 år)
Beskjeftigelse DiplomatRediger på Wikidata
Far Nathan SöderblomRediger på Wikidata
Mor Anna SöderblomRediger på Wikidata
Søsken Jon Olof Söderblom, Sven Söderblom, Helge SöderblomRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata

Staffan Söderblom (født 14. juli 1900 i Paris, død 11. desember 1985) var en svensk diplomat.

Staffan Söderblom ble født i Paris som sønn av Anna Forsell og Nathan Söderblom, erkebiskop i den svenske kirken og vinner av Nobels fredspris. Han studerte og avla eksamen til fil.kand. og jur.kand., deretter ble han rekruttert til Utrikesdepartementet som attaché. På 1920-tallet tjenestegjorde han i en rekke europeiske byer, Antwerpen, London, Wien, Bern og Moskva.

I 1936 ble han utnevnt til byråsjef og i 1938 ble han utrikesråd og sjef for svensk UDs politiske avdeling. Söderblom arbeidet spesielt med forholdet til Tyskland og hadde nær kontakt med Werner Dankwort ved den tyske ambassaden. I 1943 ble han utnevnt til envoyé og året etter ble han sendt til Moskva for å etterfølge Vilhelm Assarsson som ambassadør, Söderblom tjenestegjorde der til 1946. Etter Moskva tjenestegjorde han også i Bern og Peking før han i 1954 ble disponibel for UD.

Staffan Söderblom var sekretær for den svenske delegasjonen til Folkeforbundet og bistod Östen Undén under tvistemålet mellom Hellas og Bulgaria om grensene ved Central-Rhodopien.

I 1946 giftet han seg med Margary Fullerton-Carneige, født Lacey.