Stad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Stadt»)
Stad
LandNorges flagg Norge
Nettsidestad.kommune.no
Kart
Stad
62°06′16″N 5°17′50″Ø

Mot Vågsøy, sett fra Indre Fure på Stadlandet utenfor Selje.

Stad (Stadlandet, uttales Statt-) er ei halvøy i Stad kommune som stikker ut i havet, og utgjør den nordvestligste delen av Vestland fylke. I 2012 hadde halvøya 1650 innbyggere. Omtrent 407 av disse bor i Leikanger, som er handels-, skole- og kommunikasjonssenter på nordsiden av halvøya. På sørsiden ligger tettstedet Selje med 651 innbyggere (2013). De resterende innbyggerne på halvøya fordeler seg på bygdene Ervik, Hoddevik, Honningsvåg, Eltvik, Borgundvåg og Årvik.

Havet utenfor Stad kalles Stadhavet og er et farvann med krevende bølgeforhold for skipsfart i 90 til 110 dager i året. Høy sjø med bølgereflekser fra land gir vanskelige manøvreringsforhold. Stadhavet er derfor kjent som et av de mest værharde stedene langs norskekysten.

Fjellet ytterst på Stad heter Kjerringa, og kalles også Vestkapp, et virkemiddel i markedsføringen av området, fra 1980-årene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stad, bildet er tatt fra Runde
Drage med Selja i bakgrunnen.

På sørsiden av Kjerringa ligger bygda Ervika. Utenfor Ervika ble hurtigruta DS «Sanct Svithun» ved en feiltakelse bombet av kanadiske fly i 1943. Lokalbefolkninga i Ervika gjorde en heltemodig innsats ved å dra ut på havet i små båter i storm for å redde overlevende. Skipsklokken fra D/S «Sanct Svithun» henger i dag i kapellet i Ervika. Stad har mange rester av tyske festningsverk fra andre verdenskrig, bygd av østeuropeiske fanger.

Midt på Stad ligger Dragseidet. Navnet kommer av at vikingene brukte å dra båtene fra Leikanger på nordsiden til Drage på sørsiden. Dette var den enkleste og korteste veien over halvøya for å unngå det vanskelige havstykket utenfor. Navnet Drage er nevnt i skriftlige kilder fra 1338.[1]

På Dragseidet ble fire fylker kristnet i 997. Det er satt opp et minnesmerke over dette øverst på eidet. Dragseidspelet blir spilt her om sommeren nesten årlig og omhandler kristningen.

På gammelnorsk var navnet «Staðr» som betyr «det som står».[2] Uttalen Stadt eller Statt skriver seg fra nederlandske kart og sjøfolk på 1500-1600-tallet.[1]

Vær og vind[rediger | rediger kilde]

Meteorologisk institutt har til enhver tid spesialvarsel med refraksjonsdiagram for farvannet utenfor Stad på Internett.

BarentsWatch har bølgevarsel for farleden rundt Stad

Værforholdene gjør at Stadlandet er et aktuelt og attraktivt område for utbygging av vindmøllepark, men det er også interessant for ornitologer. Myndighetene har foreløpig ikke gjort noen endeling avveining av de kryssende nærings- og miljøinteressene i området.

Skipstunnel[rediger | rediger kilde]

Mange sjøfarende og kystbeboere ønsker å få bygd en tunnel gjennom halvøya. Stad skipstunnel er et planlagt anlegg som skal ha kapasitet for skip med 33 meters seilingshøyde, 21,5 meter bredde og 12 meter dypgående. Tunnelen er kostnadsberegnet til 1,7 milliarder kroner (inkl. mva, 2008). Med en slik tunnel vil hele skipsleia fra Stavanger til Molde være relativt skjermet. Tunnelen skal gå fra innerst i Kjødepollen til Moldefjorden. Her er Stad på det smaleste. «Kanaltunnel gjennom Stadt» var førstesidesak i Nordre Bergenhus Amtstidende allerede den 11. september 1874.

21. mars 2013 ble det kjent at regjeringen bevilger 1 milliard til tunnelen. Pengene kommer som en del av Nasjonal transportplan (NTP), som ble lagt frem for Stortinget 12. april. Byggingen av tunnelen er planlagt å starte i 2022,[3] tidligere planlagt til 2018.[4]

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Helleland, Botolv (1975). Norske stedsnavn/stadnamn. Oslo: Grøndahl. ISBN 8250401042. 
  2. ^ Norske stedsnavn/stadnamn. Oslo: Grøndahl. 1975. s. 71. ISBN 8250401042. 
  3. ^ Stad skipstunnel
  4. ^ Regjeringen gir milliard til skipstunnel, besøkt 6. mai 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]