Hopp til innhold

St. Stanisław Kostkas katedral

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
St. Stanisław Kostkas katedral
OmrådeKatedralna
BispedømmeRoman Catholic Archdiocese of Łódź
Byggeår1912
Arkitektur
Periodenygotikk
ArkitektZillmanns
Byggematerialemurstein
Beliggenhet
Kart
St. Stanisław Kostkas katedral
51°44′56″N 19°27′35″Ø

St. Stanisław Kostkas katedral (polsk Bazylika archikatedralna p. w. św. Stanisława Kostki) ligger ved Piotrkowska-gaten 273, og er den største religiøse bygning i Łódź. Med sine 101 meter er den også byens høyeste bygning og den 7. høyeste kirke i Polen.

Katedralen er en treskipet basilika med grunnplan som et latinsk kors. Den preges tydelig av fransk og tysk gotikk, og er inspirert av Chartreskatedralen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byggingskomiteen ble opprettet allerede i 1895, og bestod av samtidens største fabrikanter i Łódź: Juliusz Heinzel, Edward Herbst og Juliusz Kunitzer. Grunnsteinen ble innviet 16. april 1901 av Warszawas erkebiskop Wincenty Chościak-Popiel.

Kirkebygningen, i lysegul murstein fra Nedre Schlesien (den såkalte Rohbau-stilen), ble bygd i årene 19011912 etter tegninger av det tyske firmaet Wende i Zarske og Emil Zillmann fra Berlin, med små korreksjoner utført av arkitektene Józef Dziekoński fra Warszawa, Sławomir Odrzywolski fra Kraków og Siegfried Stern fra Wien. Tårnet stod ferdigbygd i 1927 etter tegninger av Józef Kaban Korski.

Katedralen ble skadet etter en brann i 1971 og er senere blitt restaurert. Den ble besøkt av pave Johannes Paul II den 13. april 1987.