Nedre Schlesien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det nederschlesiske voivodskaps våpen
Øvre- (gult) og Nedre Schlesien (oransje).

Nedre Schlesien (polsk Dolny Śląsk, tysk Niederschlesien, latin Silesia Inferior) er den nordvestlige delen av det historiske og geografiske Schlesien. Området har gjennom historien vært underlagt Polen, Böhmen, Østerrike, Preussen og Tyskland. Det ligger i dag i Polen, og er fordelt mellom det nederschlesiske voivodskap og voivodskapene Opole og Lubusz.

Historie[rediger | rediger kilde]

Området ble innlemmet i det polske riket i 990 og forble slik til 1348 da det ble en del av Böhmen. Det kom under de østerrikske habsburgerne i 1526, og ble i 1742 avstått til Preussen som en følge av den østerrikske arvefølgekrig. Fra 1870 og frem til 1945 var Nedre Schlesien del av Tyskland, først som en del av provinsen Schlesien og deretter fra 1919 i form av provinsen Nedre Schlesien.

Mot slutten av andre verdenskrig ble Nedre Schlesien okkupert av Sovjetunionen, og som følge av Potsdamkonferansen innlemmet i Polen (sammen med Schlesien, som erstatning for områdene Polen måtte avstå til Sovjetunionen i øst), og den tyske befolkningen tvangsforflyttet til Tyskland.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]