Olofsborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra St. Olafs slott)
Hopp til navigering Hopp til søk
Olofsborg
Savonlinna heinäkuu 2002 IMG 1635.JPG
Beliggenhet
AdresseOlavinlinna, 57130 Savonlinna
Beliggenhet

Olofsborg
61°51′49″N 28°54′04″Ø

Olofsborg (finsk Olavinlinna) er en festning i byen Nyslott i Øst-Finland, anlagt i 1475. Erik Axelsson (Tott) var festningens byggherre, og i senmiddelalderen var festningen et strategisk viktig forsvarsanlegg ved Finlands daværende østgrense. I krigene mellom Sverige og Russland var festningen et viktig støttepunkt. Den er restaurert, og er nå nasjonalminnesmerke. Det arrangeres en årlig operafestival i borgen.

Slottets eldste historie[rediger | rediger kilde]

Festningen ble anlagt på holmen Kyrönsaari i Kyrönsalmisundet i Savolax, og ble kalt Sankt Olofs borg. Slottsherren på Viborg Erik Axelsson (Tott), bygde først en borg i tre i 1475 og i 1477 i stein. Borgen ble bygget som et vern for Savolax mot russerne. Da freden i Nöteborg ble avtalt mellom Sverige og Russland i 1323, var holmen og sundet russiske besittelser. Strategisk sett var det viktig å befeste dette området for å hindre russiske plyndringstokt i området rundt Savolax. Fra Erik Axelsson og hans brors Lars Axelssons tid står ennå de tre eldste tårnene; Kyrktornet, Klocktornet og det eldste tårnet Sankt Eriks torn.

Forsterkning i Vasasønnenes tid[rediger | rediger kilde]

Det eldste bildet som viser Olofsborg, finner vi i Olaus Magnus' verk Historien om de nordiske folkene (1555).

Under Erik XIVs, Johan III av Sverige og Karl IX av Sveriges styre ble slottet forsterket og ombygget. I perioden 15601562 ble det såkalte Tjocka tornet oppført. I Johan IIIs tid var opp mot 300 mann stasjonert i borgen. Da Sverige ekspanderte mot Russland på 1600-tallet, tapte slottet sin viktige stilling som grensefestning.

Gustav II Adolf besøker Olofsborg[rediger | rediger kilde]

I den tiden Sverige og Finland var samme rike, var Gustav II Adolf den eneste kongen som besøkte Olofsborg. Det var vinteren 1622; kongen var på vei til Stockholm fra krigsskueplassen i Polen, som også betød besøk i blant annet Viborg og Torneå. Kongens bror Karl Filip besøkte slottet ni år tidigere, etter forhandlinger med byen Novgorod, som stod under svensk beskyttelse, i Viborg 16121613. Karl Filip var Novgorods kandidat til tsar av Russland.

Olofsborg med Nyslott i forgrunnen på 1880-tallet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]