St. Carolus sykehus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

St. Carolus sykehus var et privat sykehus opprettet av St. Carolus Borromeussøstrenes kommunitet i Molde. Fire søstre begynte med et enkelt hospital i St. Sunniva menighets prestebolig i 1925. I desember 1934 kunne de imidlertid innvie et nytt og tidsriktig sykehus i funksjonalistisk pussarkitekturReknes med operasjonsavdeling og røntgenanlegg. Sykehuset samarbeidet med Reknes sanatorium om behandling av tuberkuløse.

I etterkrigstiden fungerte sykehuset som fødestue for byens befolkning, og den senere statsminister Kjell Magne Bondevik og forfatteren Knut Ødegård er blant de som ble født der. Fra 1955 hadde sykehuset også en egen øre-, nese-, halsavdeling.

Møre og Romsdal fylkeskommune kjøpte sykehuset i 1968, og gjorde det til en avdeling av Fylkessjukehuset i Molde. I 1995 ble avdelingene på St. Carolus flyttet og samlokalisert med de andre somatiske avdelingene ved det daværende Fylkessjukehuset i Molde på Lundavang. Bygningen huser i dag en avdeling av Statens vegvesen, en privat tannklinikk og Distriktstannklinikken for Molde kommune.