Reknes sanatorium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bildet fra 1906 er hentet fra Nasjonalbibliotekets bildesamling Reknes, Molde, Møre og Romsdal og bærer tittelen Kroningsreisen. De Kongelige besøger Reknes Hospital Molde.

Reknes sanatorium for tuberkuløse i Molde var Norges første statlig drevne sanatorium og ble etablert i 1898 [1] som et såkalt tæringshospital med 72 senger i de nyeste bygningene til det tidligere leprahospitalet. Per 1926 var kapasiteten utvidet til 86 senger; i tillegg hadde sanatoriet plass til 15 såkalte ambulerende pasienter, det vil si dagpasienter som selv sørget for overnattingssted i Molde.[2] I 1916 åpnet Reknes barnesanatorium[3][4], med plass til 23 pasienter. Barnesanatoriet var bygget for midler bevilget av Nationalforeningen mot tuberkulosen.[2]

Sanatoriet var i drift frem til 1960, da det nye Fylkessjukehuset i Molde åpnet på Lundavang og lungeavdelingen der overtok pasientene.[1]

Reknes sanatorium lå i de samme bygningene som tidligere Reknes hospital. Sykehuset hadde egen gravplass i området der krysset Sandvegen/Bjørnstjerne Bjørnsons veg ligger i dag.

Maleren Henrik Rom var blant pasientene på Reknes sanatorium. En av stifterne av Den norske lægeforening, Edvard Kaurin, var overlege ved sykehuset.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Norsk Teknisk Museum: Reknes sanatorium Arkivert 2. oktober 2017 hos Wayback Machine. Besøkt 2. oktober 2017
  2. ^ a b Øverland, Birger 1871-1941 (1926). Håndbok for tuberkuløse og i tuberkulosearbeidet interesserte. Oslo. s. 37. 
  3. ^ NRK (24. januar 2016). «Kjemper for oppreising for overgrep på 60-tallet». NRK. Besøkt 6. januar 2018. «Det er snart 52 år siden sju år gamle Synnøve Holte fra Volda ble sendt til barnesanatoriet på Reknes i Molde. Hun kom dit sammen med søsteren sin på fire. Men de var ikke alene. Flere tusen norske barn ble sendt bort fra familien sin for å bli friske av tuberkulose. Mange ble offer for brutale overgrep. (---) Til Reknes kom tuberkulosesjuke barn fra Trøndelagsfylka, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal for å bli friske.» 
  4. ^ NRK (6. januar 2018). «Store forskjellar i erstatning til sanatoriebarn». NRK (norsk nynorsk). Besøkt 6. januar 2018. «Over heile landet vart barn og unge utsette for omsorgssvikt på sanatorium på 40–50 og 60-talet. På det meste var det 140 institusjonar i landet som behandla tuberkulose og på fleire stadar har barna fortalt at dei vart innelåst, lagt i reimar, tvangsfôra, og skremde. Det finst inga nasjonal oppreisningsordning for denne gruppa, men i Møre og Romsdal er det oppretta ei eiga ordning for tuberkulosepasientane. Også i Sogn og Fjordane har det blitt utbetalt oppreisning for denne gruppa.»