Hopp til innhold

Springsoppsnutebiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Springsoppsnutebiller
Choragus horni
Nomenklatur
Choraginae
Kirby, 1819
Populærnavn
springsoppsnutebiller[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
OverfamilieCurculionoidea
Økologi
Antall arter: ca. 350, to i Norge
Habitat: terrestrisk, lever av sopp på død ved
Utbredelse: alle verdensdeler, de fleste i tropene
Inndelt i

Springsoppsnutebiller (Choraginae) er en gruppe av snutebiller som lever av sopp som vokser på død ved. De fleste av artene lever i tropene, bare ni arter er med sikkerhet funnet i Norge.[1] De kan variere mye i utseende, men ett karakteristisk trekk er at mange arter har ganske lange antenner, noe som er uvanlig i snutebille-gruppen (Curculionoidea).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Disse artene er gjerne forholdsvis små, sylindriske, brunlige på farge. Snuten er vanligvis ikke påfallende forlenget, slik at de ikke fremstår som typiske snutebiller.

Araecerus levipennis, en springsoppsnutebille

Levevis[rediger | rediger kilde]

Både larvene og de voksne billene ernærer seg for det meste av sopp, særlig sopp som vokser på død ved. De kan finnes både i svært hard og ganske morken ved, også under barken på døde trær, gjerne på kvister og smågreiner. Noen få arter lever på levende planter. De aller fleste av familiens 3000 kjente arter lever i tropene, men de finnes i alle verdensdeler. I Norge er det kjent ni arter. Artene i gruppen Urodontinae lever på fruktene til levende planter, Bruchela rufipesreseda (Reseda lutea). Noen få arter er rovdyr, og noen lever på lav og frø. Springsoppsnutebillen Araecerus coffeae lever på lagrede produkter som kaffe, kakao, nøtter o.l., og kan gjøre betydelig skade.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 29. august 2020. Besøkt 29. august 2020. 
  2. ^ Olberg, Stefan, Laugsand, Arne E. og Solevåg, Per Kristian (2015) The genus Choragus Kirby, 1819 (Coleoptera, Anthribidae) in Norway. Norwegian Journal of Entomology 62: 129-132.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Silfverberg, H. 1992. Enumeratio Coleopterorum Fennoscandiae, Daniae et Baltiae (Liste over Nordens biller). Helsinki.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata