Speilegg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et perfekt stekt speilegg skal ikke ha eggehvite med brente kanter og plomme med hinne som ikke har fastnet.

Speilegg (fra tysk Spiegelei, muligvis opprinnelig fra fransk oeuf au miroir,[1]) også kalt stekt egg, er en betegnelse for egg (som oftest hønseegg) som er skilt fra eggeskallet og blir stekt i panne uten videre preparering.

Speilegg inngår som en ingrediens i en lang rekke med matretter, men spises også ofte på en enkel skive brød alene eller sammen med bacon (egg og bacon) eller karbonade (patentsmørbrød). Det utgjør en lettvint og rask form for varm mat. Speilegg brukes såvel til frokost som til lunsj- og middagsretter. Det inngår blant annet i både full engelsk frokost og den tradisjonelle norske bondefrokosten, om enn kanskje sammen med eller vekselvis med kokt egg. I Norge er speilegg også en naturlig ingrediens i hotellfrokosten.

Eggeplommen ligner en halvkuppel og er dekket av en hinne som holder fast formen. Det er trolig halvkuppelen plommen danner som er opphavet til forstavelsen «speil», i det såkalte kuppelspeil var vanlig mange steder i Europa i middelalderen. Plommen har kanskje minnet om et kuppelspeil.[1]

Et perfekt stekt speilegg skal ha stivnet eggehvite uten å være brent i kantene. Hinnen som dekker plommen skal akkurat ha rukket å fastne, mens plommen i seg selv skal være myk og rennende når hinnen brytes. Eggehvite begynner å stivne fra 70 ℃. Blir eggehviten brent i kantene er det benyttet for høy varme under steking. For høy varme fører også til at hinnen som dekker plommen ikke helt rekker å fastne, spesielt i overgangen mellom plomme og hvite.

Noen vil gjerne ha speilegget sitt snudd i pannen og stekt på begge sider. Det er vanlig å bare snu speilegget et lite øyeblikk, så det akkurat rekker å få stekehinne over plommen. Andre vil kanskje ikke ha speilegget snudd, men heller stekt under lokk. Da holder plommen seg mer rennende, samtidig som hinnen over plommen stivner og blir hvit.

Bacon og snudd speilegg
Bacon og snudd speilegg  
Bacon og speilegg stekt under lokk
Bacon og speilegg stekt under lokk  
Full engelsk frokost
Skinke og egg
Skinke og egg  
Schnitzeltoast
Schnitzeltoast  

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Red. (04-2001). «Hva er opprinnelsen til ordet speilegg?» (PDF). SPRÅKnytt. 29 (4): 27. Besøkt 6. september 2021.  Sjekk datoverdier i |dato= (hjelp)

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]