Spectral

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spectral
Generell informasjon
SjangerSci-fi
Action
Thriller
Utgivelsesår2016
Prod.landUSA
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiNic Mathieu
ProdusentJon Jashni
Thomas Tull
ManusforfatterIan Fried
John Gatins
Jamie Moss
George Nolfi
SjeffotografBojan Bazelli
KlippJason Ballantine
Foran kamera
MedvirkendeJames Badge Dale
Max Martini
Emily Mortimer
Bruce Greenwood
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker

Spectral er en amerikansk sci-fi-actionthriller fra 2016. Filmen er regissert av Nic Mathieu, skrevet av Ian Fried, John Gatins, Jamie Moss og George Nolfi, og har James Badge Dale, Max Martini, Emily Mortimer og Bruce Greenwood i hovedrollene.

Filmen hadde internasjonal premiere 9. desember 2016.

Handling[rediger | rediger kilde]

DARPA-forsker Dr. Mark Clyne flyr til Moldova, det nåværende utplasseringsstedet for det amerikanske militæret i den pågående krigen i Moldova, for å bli konsultert om en av hans oppfinnelser, hyperspektrale avbildningsbriller som er utstedt til tropper der. Etter å ha kommet til en amerikansk militær flybase i utkanten av Chișinău, møter han general Orland og CIA-offiser Fran Madison. De viser ham opptak fanget av troppenes briller av en mystisk, gjennomskinnelig, humanoid skikkelse som dreper nesten øyeblikkelig. Å vite at det ikke er innbildning, ønsker Orland Clynes ekspertuttalelse før han videresender funnene og opptakene til overordnede. Motsatt, mener Madison observasjonene er medlemmer av opprøret som bruker en avansert form for aktiv kamuflasje og har ordre fra overordnede om å hente en prøve.

For å få et tydeligere inntrykk av avvikene og identifisere dem, ledsager både Clyne og Madison et team av Delta Force-operatører inn i feltet for å finne Utah-teamet som ble borte dagen før. For å fange et bedre bilde av opptredenene, monterer Clyne en større, kraftigere versjon av det hyperspektrale kameraet på toppen av en av de pansrede personellbærerne. Da de ankom stedet, oppdager de medlemmer av Utah-teamet døde sammen med opprørerne. De blir tatt i bakhold, som påfører tunge tap før soldatene trekker seg tilbake. Når landminer gjør kjøretøyene deres ubrukelige, tar gruppen dekning i en forlatt fabrikk der de finner to barn som er barrikadert inne. Tilsynelatende prøver skikkelsene å følge dem, men blir stoppet av en barriere med jernspon. Barna deler at faren spredte sponene for å beskytte barna sine før han ble drept. De overlevende tar kontakt med flybasen og satte opp et møte. Clyne modifiserer det hyperspektrale kameraet til et stort søkelys, noe som gjør det mulig for gruppen å se skikkelsene uten behov for vernebriller. Clyne påpeker de mange kassene med jernspon som ligger rundt fabrikken som enheten bruker for å gjøre granatene sine om til IED-plater med jernspon for å gi dem en kampsjanse. Forsterket med disse nye våpnene legger gruppen seg til møteplass omtrent en halv kilometer unna fabrikken. Omtrent en time før utvinningstiden finner skikkelsene en måte å krysse barrieren - og tvinger de overlevende til å forlate fabrikken.

Etter å ha forlatt fabrikken, jaget skikkelsene gruppen som bruker jerneksplosivene for å bremse dem. Forsterkninger og et helikopter-evakuering blir med dem på møteplassen, et stort sett forlatt torg. Imidlertid klarer de knapt å rømme når skikkelsene fortsetter å ødelegge tankene og drepe soldatene som ble sendt som sikkerhet. Når de er trygt i luften, mottar de ord fra Orland om at oppsynene har overkjørt flybasen slik at de blir omdirigert til en sivil bunker kontrollert av det allierte moldovske militæret. Når han tenker over hva han lærte av den unge jenta de hadde funnet, trekker Clyne fram skikkelsene er sannsynligvis menneskeskapte og er laget av Bose-Einstein kondensat, som forklarer deres evne til å bevege seg gjennom vegger, fryse mennesker til døden og manglende evne til å passere gjennom jernspon og keramiske materialer (derav deres manglende evne til å komme inn i tankenes keramiske rustning). Han jobber over natten med Orland og overlevende militæringeniører, og konstruerer flere provisoriske pulsvåpen som er i stand til å bryte ned kondensatet. Neste morgen drar de gjenværende amerikanske soldatene til Masarov kraftverk i sentrum av byen, da Clyne mener det er det eneste anlegget som er i stand til å generere kraften som trengs for å lage kondensatet.

Mens soldatene monterer en støtende distraksjon på taket av anlegget, faller Clyne og Madison ned til et nylig overkjørt laboratorium inni. De trekker fra at forskere som arbeidet med våpenforskning for det tidligere regimet, skannet mennesker på molekylært nivå og brukte avansert 3D-utskrift for å gjenskape dem i kondensatform. De menneskelige testpersoners hjerner og perifere nervesystemer ble deretter fjernet og koblet til en sentral maskin som holder kondensatkopiene (eller "tilsyneladende") i live. Med slaget ovenfor truet med å frigjøre de gjenværende kondensatene, avslutter Clyne til slutt aktiveringen av det mislykkede sikkerhetssystemet, som deaktiverer kondensatinntrykkene. Ved å tro at uansett hvor mye bevissthet som gjenstår er i smerte, kobler han menneskelige rester fra maskinen og gir dem til slutt fred.

Etter at oppsynene var borte fortsetter USA og det allierte moldovske militæret arbeidet med å ta kontroll over byen fra opprørerne. Et avdelingsteam for forsvarsutvinning skal sendes tilbake til anlegget sammen med Delta Force-operatørene for å ta maskineriet fra hverandre og potensielt bruke det til sine egne formål. Når han tar farvel med Madison og general Orland, går Clyne ombord på et fly som skal tas med hjem til Virginia.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]