Sosialdemokratene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sosialdemokratene er et norsk registrert politisk parti, som sist stilte til valg i 2001, men som fortsatt er registrert i Brønnøysundregistrene. Partiet oppsto med bakgrunn i et brudd i Pensjonistpartiet og stilte i 1993 til valg under navnet Felles Framtid. I 1995 var navnet endret til Folkets Vilje før det i 1999 ble hetende Generasjonspartiet. Dagens navn ble godkjent i 2001 etter at Det norske Arbeiderparti sin protest mot dette ble avvist.

I 2002 ble partiet forsøkt overtatt av en gruppe tidligere Fremskrittsparti-medlemmer med Vidar Kleppe i spissen. Dette lyktes imidlertid ikke, og Kleppe og hans allierte dannet i stedet Demokratene, og selv om dette opprinnelig var fremstilt som en fortsettelse av Sosialdemokratene, fikk begge partiene oppstillingsrett. Ved valget i 2003 leverte imidlertid Sosialdemokratene inn flere protester mot Demokratenes lister med begrunnelse i at det var Sosialdemokratene som først hadde registrert navnet Demokratene. Dette ble imidlertid avvist.

Partiet har aldri oppnådd representasjon i folkevalgte organer. Selv om det fortsatt er et registrert parti har det ikke stilt til valg siden 2001, og det er usikkert hvorvidt det eksisterer i praktisk betydning.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]