Sorte sabbat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sionistiske ledere internert i Latrun etter gjennomføring av operasjonen. Fra venstre David Remez, Moshe Sharett, Yitzhak Gruenbaum, Dov Yosef, hr. Shenkarsky, David Hacohen og Isser Harel.

Sorte sabbat (hebraisk: השבת השחורה) er populærbetegnelsen for en britisk politi- og militær operasjon, Operation Agatha, som fadt sted på sabbaten, lørdag den 29. juni 1946) i Det britiske mandatområde i Palestina. Aksjonen var rettet mod det jødiske samfunn og omfattet ransakelser og arrestasjoner i Jerusalem, Tel Aviv, Haifa og flere andre byer og bosetninger. Antallet av britiske sikkerhetsstyrker involvert anslås av forskjellige kilder til å ha vært mellom 10.000 og 25.000.[1] Arrestasjonene ble foretatt som gjengjeldelse for to gruppers angrpb på den britiske infrastruktur, broer, jernbaner, radarstasjoner og politistasjoner. Under aksjonen ble ca. 2.700 personer arrestert, blant dem den senere israelske statsminister Moshe Sharett. Mange ble internert i en leir ved Rafiah, andre blant annet i leirer i Latrun eller Atlit.

Det offisielle formål med aksjonen var å få slutt på anarkiet i det britiske mandatområde. Andre formål var å fremskaffe dokumentasjon for at organisasjonen Jewish Agency hadde godkjent sabotasje begtet av organisasjonen Palmach, og at det bestod en allianse mellom Haganah og de mer ekstremiske grupperinger Stern-gruppen og Irgun. Dessuten var ønsket å avvikle Haganahs militære styrke, styrke de britiske troppers moral i området og å hindre et eventuelt kupp begått av Lehi og Irgun.[2]

To dager etter arrestasjonene møttes Haganah-ledere som fortsatt var på frifot, ofg de besluttet å fortsette kampen mot britene. På møtet ble tre gjengjeldelsesaksjoner avtalt, blant annet ble Irgun-gruppen pålagt å sprenge King David Hotel i luften. Hotellet var hovedsete for mandatregjeringen og den britiske overkommando.

King David Hotel ble sprengt i luften etter forutgående advarsler den 22. juli 1946. 91 personer ble drept, 28 briter, 41 arabere, 17 jøder og fem personer av annen nasjonalitet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Some Military Operations - British Forces in Palestine». www.britishforcesinpalestine.org. Besøkt 30. mars 2017. 
  2. ^ Clarke, Thurston, By Blood and Fire, Putnam, 1981, Ch.6.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]