Sommerfuglhåv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sommerfuglhåv brukt i kombinasjon med lys, for å fange nattaktive flygende insekter.

Sommerfuglhåv er en lett bygd håv. Den brukes særlig av entomologer for å studere vingede insekter, særlig sommerfugler, men også andre insektgrupper, som øyenstikkere, fluer og vepser.

Den ligner en håv, slik som brukes i fiske. Men skaftet er langt, vanligvis mellom én til to meter. Det finnes håver med teleskopiske skaft, som kan trekkes ut. Håvrammen er spinkelt bygd, for å være lett og kunne beveges hurtig gjennom luften. Håvposen er lang og av fint og luftig vevd tøy (stoff). En slaghåv har en tettere vev og gjerne kortere håvpose og er kraftigere bygd, ettersom den skal føres gjennom vegetasjonen.

Sommerfuglhåven brukes for å fange et flygende insekt. Det beste er å føre håven mot insektet, undenfra eller helst bakfra. En sommerfuglhåv kan også brukes til å fange flygende småkryp over vegetasjonen. Prinsippet er at håven føres litt hurtig, fra side til side. Etter noen «drag» med håven, sjekkes innholdet og eventuelle insekter plukkes opp. Småkryp som finnes i håvposen vil straks søke mot lyset, det vil si ut av posen, derfor gjelder det å være litt rask. For å samle fangsten kan små glass med skrulokk eller en aspirator brukes. Aspiratoren, som suger opp dyr, er særlig nytting for de minste skapningene.