Slaghåv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En slaghåv er en kraftig bygd håv. Den brukes særlig av entomologer for å studere leddyr, særlig insekter og edderkoppdyr som lever lever i vegetasjonen. En slaghåv fanger ikke dyr som finnes på bakken.

Den ligner en håv, slik som brukes i fiske, men håvrammen er sterkere bygd for å tåle påkjenningen. Håvposen av fint og tettvevd tøy (stoff). En sommerfuglhåv har en luftigere vevd, lang håvpose og er spinklere bygd, ettersom den skal være lett og kunne beveges hurtig gjennom luften.

Prinsippet er at håven slås eller føres litt hurtig, fra side til side, gjennom vegetasjonen, samtidig som man en beveger seg fremover. Småkryp som sitter i vegetasjonen havner i håvposen. Etter noen «drag» med håven, sjekkes innholdet og eventuelle dyr plukkes opp. Småkryp som finnes i håvposen vil straks søke mot lyset, det vil si ut av posen, derfor gjelder det å være litt rask. For å plukke dyr kan små glass med skrulokk eller en aspirator brukes. Aspiratoren, som suger opp dyr, er særlig nytting for de minste dyrene.