Solenoidlås

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Solenoidlås type Abloy EL 582

En solenoidlås er en elektromekanisk lås for elektronisk åpning og låsing av en dør som normalt erstatter mekanisk låskasse.

I en vanlig mekanisk låskasse er dørvrider koblet direkte til falle eller reile. I en solenoidlås er det plassert en elektrisk clutch mellom dørvrideren og fallen slik at fallen kun trekkes inn i låskassen av dørvrideren kun når solenoidlåsen har signal om å åpne. Har solenoidlåsen signal om å låse vil dørvrideren ikke kunne påvirke fallen. Normalt skilles det mellom solenoidlåser der man er avhengig av elektronisk åpning for å passere begge veier, eller låser hvor dørvrider alltid er aktiv på innsiden.

Fordi man har en fysisk adskillelse av dørvrider og falle må dørvrideren ha en egen fjærbelastning i en solenoidlås. Siden låsen er montert i dørbladet trenger man også en karmoverføring for å få frem nødvendig kabling med mindre det brukes batteridrift.

Solenoidlåser er mest utbredt på hoteller, cruiseskip etc. hvor man benytter offline adgangskontroll, men man finner også solenoidlåser tilkoblet tradisjonelle adgangskontrollsystemer hvor det ikke stilles strenge krav til sikkerhet. Det finnes også utenpåliggende solenoidlåser kan monteres på standard låskasse.