Snapphaner (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Snapphaner
orig. Snapphanar
Generell informasjon
SjangerDrama
Eventyr
Utgivelsesår1941
Prod.landSverige
Lengde113 min.
SpråkSvensk
Bak kamera
RegissørÅke Ohberg
ManusforfatterKarl Ragnar Gierow
Foran kamera
MedvirkendeEdvard Persson
George Fant
Eva Henning
Tekla Sjöblom
Oscar Ljung
Åke Ohberg
Carl Ström
Prod.selskapEuropafilm
Eksterne lenker

Snapphaner er en svensk film fra 1941, i regi av Åke Ohberg. Hovedrollene spilles av Edvard Persson, George Fant og Eva Henning.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen finner sted i 1678. Flere år tidligere, i september 1675, hadde Danmark erklært krig mot Sverige. Danskenes intensjon var blant annet å gjenerobre Skåne, Halland og Blekinge, som gikk tapt i 1658 som følge av Freden i Roskilde. Konflikten utkjempes på skånsk jord. Danskene, derimot, har en rekke snikskytter-grupper, kalt snap-hanner, som alle ønsker å gå tilbake til tiden når området deres tilhørte Danmark. Disse menneskene ble først og fremst rekruttert fra landsbyene i Göinge. Danskene kalte disse gruppene for snapphanar-venner, men svenskene kalte dem forrædere.

På Grimme torp i Göinge bor bonden Grimme-Jens, sammen med sin kone og deres tre sønner. En av sønnene, Ored, er en svensk soldat. Men Jens og hans to andre sønner, Per og Nils, ufrivillig havner på dansk side i konflikten. Ored møter den svenske unge mesteren Helling`s vakre unge datter Kerstin. Romantiske følelser oppstår mellom dem, men uten at hun egentlig vet hvem Ored egentlig er. Kerstin følger senere, i hemmelighet, etter faren sin til Skåne. Men transporten hun reiser med blir angrepet av en gruppe Snapper-haner.

Rolleliste (i utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]