Smørrebrød
Smørrebrød er rugbrød eller annet grovt brød som er smurt med smør, fett eller margarin og/eller dekket med pålegg som ost, leverpostei eller pølse. Det utgjør et måltid eller en del av et. Smørrebrød kom på andreplass i kåringen av Danmarks nasjonalrett i 2014.[1]
Smørrebrødets opprinnelse skyldes behovet for å spise utenfor hjemmet. Allerede i oldtiden var det nødvendig for hyrder, akerdyrkere og jegere som midt på dagen kunne være langt vekk fra boplassen, å supplere tidens to hovedmåltider med en bit brød.[note 1] med flere mellommåltider bestående av mat som kan betegnes med det moderne ordet smørrebrød.
Det pyntede og høye festsmørrebrødet anses som spesielt dansk. Det ble utviklet på slutten av 1800-tallet og er noe av det eneste fra det danske kjøkken som har blitt kjent utenfor landets grenser.[note 2]
Festsmørrebrødet
[rediger | rediger kilde]Det høye smørrebrødet ble oppfunnet i 1880-årene da små smørrebrødsrestauranter dukket opp i København. Den eldste kjente menyen med smørrebrød er fra restaurant Nimb i Tivoli fra 1883.
Forskjellige klassiske varianter av smørrebrød har navn: Sol over Gudhjem som består av rugbrød, røket sild, purreløk eller løk og en rå eggeplomme, Dyrlægens natmad som inneholder rugbrød, leverpostei, salt kjøtt, løkringer og sjy og Stjerneskud med franskbrød, salat, tomatskiver, panert rødspettefilet, dampet rødspettefilet, reker og kaviar.
En av dem som gjorde danske smørrebrød kjent, var vinhandler og restauratør Oskar Davidsen. Han ble berømt for sin smørrebrødsseddel som inneholdt opp til 178 varianter av smørrebrød og hadde en lengde på 140 cm. Tradisjonen er opprettholdt innenfor familien hvor 5. generasjon Oscar Davidsen leder en lunchrestaurant oppkalt etter hans mor Ida Davidsen, som fremdeles hersker i kjøkkenet.
Se også
[rediger | rediger kilde]Noter
[rediger | rediger kilde]- ^ I den lange perioden inntil slutten av middelalderen var det alminnelige danske og europeiske måltidsmønster to hovedmåltider (davre tidlig og nadver sent) kombinert med et antall mellommåltider. Se Bühlmann & Svendrup 1993 s. 10
- ^ Oppslag smørrebrød i Fakstorp & Boyhus 1998
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ «Danmarks nationalret - Danskernes Mad». web.archive.org. 29. desember 2014. Arkivert fra originalen 29. desember 2014. Besøkt 22. mai 2022.
- Bühlmann, René; Svendrup, Torben (1993), Brød og kager - træk af spisevanernes historie, København: Forlaget Fremad,
- Fakstorp, Jørgen; Boyhus, Else-Marie, redaktører. (1998), Gastronomisk Leksikon, Nordisk Forlag,
Eksterne lenker
[rediger | rediger kilde]- (en) Smørrebrød – kategori av bilder, video eller lyd på Commons
- Ida Davidsens smørrebrødstradisjoner