Slepp nynorsken til!

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Slepp nynorsken til! var en underskriftskampanjeinternett som ble startet av Noregs Mållag og Norsk Målungdom våren 2005. Målet med kampanjen var å få riksavisene Dagbladet og VG til å slippe nynorsk til i redaksjonelt stoff.

Aksjonistene fremholdt at avisene tok inn leserbrev på nynorsk, og at det var vanlig redaksjonell praksis at når en bok var på nynorsk, skulle anmeldelsen også publiseres på nynorsk. Imidlertid hadde de to avisene ikke nyhetsartikler på nynorsk, og alt i alt var innslaget av nynorsk forsvinnende lite ifølge de to interesseorganisasjonene bak aksjonen.

Aksjonen ble avsluttet på Det Norske Teatret 22. oktober 2005 der Gudleiv Forr fra Dagbladet fikk overlevert 36 017 underskrifter mot nynorskforbudet i riksavisene.

Språkrådets direktør Sylfest Lomheim uttrykte sin støtte til aksjonen, og foreslo at aviser som nektet sine journalister å skrive nynorsk, måtte fratas pressestøtte og momsfritak. Kravet ble bastant avvist av pressen, og idéen om økonomiske straffetiltak vant ikke gehør fra politisk hold. Av noen ble forslaget sett på som et angrep på redaktørenes pressefrihet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]