Slengbukser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Slengbukse»)
Engelsk fotomodell med slengbukser, bluse og plattåsko på 1970-tallet.
Britiske soldater under andre verdenskrig i Bombay 1941: Sjømannen i Royal Navy bærer tradisjonell, hvit matrosdress med rørformede slengbukser. Soldaten i British Indian Army har uniform med kortbukser og tropehjelm.
Britiske fiskere1840-tallet i vide, lange klaffebukser med buksesmekk som en tøyklaff foran. Den ene har tidsriktig flosshatt med sylinderformet pull. Fiskernes arbeidsklær utviklet seg til marineuniformer og moderne fritidsplagg.

Slengbukser er bukser der buksebeina vider seg ut fra kneet og ned i mer eller mindre trakt- eller klokkeform. Slengbukser kan brukes av både kvinner og menn. Snittet er særlig kjent fra gamle dagers sjømannsbukser og fra vestlig ungdomsmote på 1970-tallet.

Det finnes også side knebukser med sleng, og stoffrike bukseskjørt for kvinner.

Historie[rediger | rediger kilde]

Moderne slengbukser ble svært populære i Vestens ungdomsmote på 1960- og 1970-tallet som en kontrast til bukser med rette eller trange buksebein. De har imidlertid historiske forbilder i blant annet europeiske sjømannsbukser fra 1600-tallet og framover og i tradisjonelle matrosdresser fra 1800-tallet.

Betegnelser[rediger | rediger kilde]

Jeans for kvinner. Buksene har forskjellig farger, snitt og antall sømmer, traktformede, ettersittende og rette buksebein.
Slengbukser kalles flares («utbuede»), bell-bottoms («klokke-bunner»), loon pants («ballongbukser», med ekstra vide bein), boot-cut/leg («støvelsnitt», med litt sleng) og hip-huggers («hofte-klemmere», olabukser som er tettsittende omkring hoftene) på engelsk. Betegnelsene flared trousers er vanligst i britisk-engelsk, bell-bottomed pants og flare pants i amerikansk.

Navn på tysk er Schlaghosen («bukser der beina slår mot hverandre») eller ausgestellte Hose og på fransk Pantalon à pattes d’éléphant («bukser med elefantbein»).

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Posebukser, bukser med stoffrike, sekke- eller poseformede bein

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]