Anne Bonny

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anne Bonny

Anne Bonny (født Anne Cormac, Cork, Irland 8. mars 1702, død 22. april 1782) var en irsk pirat. Hun var datter av advokaten William Cormac og hans tjenestepike Mary (eller Peg) Brennan. Hennes far rømte Irland og bosatte seg med sin tjenestepike og Anne på en plantasje i Charleston, Sør-Carolina.

Anne trivdes ikke på sin fars plantasje og ble allerede som 16-åring gift med sjømannen og piraten James Bonny som sannsynligvis var ute etter Cormacs eiendommer. Cormac forsto Bonnys hensikter, og paret måtte flykte til frihavnen NassauNew Providence. Her møtte hun den beryktede piraten Jack Rackham, og de to begynte et romantisk forhold. For å slippe unna sin mann, forkledte Anne Bonny seg som mann og ble med i Rackhams mannskap på piratskipet «Revenge». En annen kvinnelig pirat i Rackhams mannskap, også i forkledning, var hans løytnant Mary Read. Bonny og Read skal ifølge ryktene ha hatt et lesbisk forhold, men dette er kun spekulasjoner.

I 1720 gikk pirat-jegeren kaptein Barnet til angrep på Rackhams skip. Rackham og store deler av mannskapet var beruset, så motstanden han møtte var liten. Alle ombord ble dømt for piratvirksomhet og hengt, bortsett fra Bonny og Read. Begge påsto å være med barn, og ifølge det britiske rettsvesen på denne tiden var det forbudt å henrette gravide. Etter dette forsvinner både Bonny og Read fra kildene. Det har vært spekulert i om Bonny ble hengt året etter, eller om hun ble benådet og flyttet tilbake til sin fars plantasje.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]