Hopp til innhold

Anne Bonny

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anne Bonny
Født1697[1]Rediger på Wikidata
Kinsale (Cork, Kongeriket Irland)[2][3]
BeskjeftigelseSjørøver Rediger på Wikidata
Partner(e)Jack Rackham
FarWilliam Cormac
NasjonalitetKongeriket Irland
GravlagtSør-Carolina

Anne Bonny (født Anne Cormac, angivelig 8. mars 1702 i Cork, Irland, død angivelig 22. april 1782) var en irskfødt pirat. Hun var datter av advokaten William Cormac og hans tjenestepike Mary (eller Peg) Brennan. Hennes far forlot Irland for å komme seg bort fra ektefellens familie. Han dro først til London og siden til Charleston, Sør-Carolina sammen med sin tjenestepike og Anne. Faren prøvde først å etablere seg som advokat, men satset senere på handel og kjøpte en plantasje.

Anne trivdes ikke på sin fars plantasje og ble allerede som 16-åring gift med sjømannen og piraten James Bonny som sannsynligvis var ute etter Cormacs eiendommer. Cormac forsto Bonnys hensikter, og paret måtte flykte til frihavnen NassauNew Providence. Her møtte hun den beryktede piraten Jack Rackham, og de to begynte et romantisk forhold. For å slippe unna sin mann, forkledte Anne Bonny seg som mann og ble med i Rackhams mannskap på piratskipet «Revenge». En annen kvinnelig pirat i Rackhams mannskap, også i forkledning, var hans nestkommanderende Mary Read. Bonny og Read skal ifølge ryktene ha hatt et lesbisk forhold, men dette er kun spekulasjoner.

I 1720 gikk pirat-jegeren kaptein Barnet til angrep på Rackhams skip. Rackham og store deler av mannskapet var beruset, så motstanden han møtte var liten. Alle ombord ble dømt for piratvirksomhet og hengt, bortsett fra Bonny og Read. Begge påsto å være med barn, og ifølge det britiske rettsvesen på denne tiden var det forbudt å henrette gravide. Etter dette forsvinner både Bonny og Read fra kildene.

Det er usikkerhet knyttet til både fødsels- og dødsdato. Det har blant annet vært spekulert på om Bonny ble hengt året etter, eller om hun ble benådet og flyttet tilbake til sin fars plantasje.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Oxford Encyclopedia of Women in World History, books.google.fr[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.encyclopedia.com[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.historyorb.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]