Slengbukser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Rødhåret, engelsk fotomodell i moteriktige slengbukser, bluse og plattåsko på 1970-tallet.
Britiske soldater under andre verdenskrig i Bombay 1941: Sjømannen i Royal Navy bærer tradisjonell, hvit matrosdress med rørformede slengbukser. Soldaten i British Indian Army har uniform med kortbukser og tropehjelm.
Britiske fiskere1840-tallet i vide, lange klaffebukser med buksesmekker i form av tøyklaffer foran. Fiskernes arbeidsklær utviklet seg til matrosdresser og moderne slengbukser. Den ene i tidsriktig flosshatt.

Slengbukser er bukser der buksebeina blir videre fra kneet og ned. De finnes i ulike tekstiler og snitt med mer eller mindre trakt- eller klokkeform. Slengbukser bæres av både kvinner og menn. Snittet var særlig vanlig for fritidsbukser, ikke minst olabukser, i vestlig ungdomsmote på 1970-tallet.

Det finnes også side knebukser med sleng, og stoffrike bukseskjørt for kvinner.

Historie[rediger | rediger kilde]

Moderne slengbukser ble svært populære i Vestens ungdomsmote på 1960- og 1970-tallet som en kontrast til bukser med rette eller trange buksebein. De har imidlertid historiske forbilder i blant annet europeiske sjømannsbukser fra 1600-tallet og framover og i tradisjonelle matrosdresser fra 1800-tallet.

Betegnelser[rediger | rediger kilde]

Jeans for kvinner. Buksene har forskjellig farger, snitt og antall sømmer, traktformede, ettersittende og rette buksebein.
Slengbukser kalles flares («utbuede»), bell-bottoms («klokke-bunner»), loon pants («ballongbukser», med ekstra vide bein), boot-cut/leg («støvelsnitt», med litt sleng) og hip-huggers («hofte-klemmere», olabukser som er tettsittende omkring hoftene) på engelsk. Betegnelsene flared trousers er vanligst i britisk-engelsk, bell-bottomed pants og flare pants i amerikansk.

Navn på tysk er Schlaghosen («bukser der beina slår mot hverandre») eller ausgestellte Hose og på fransk Pantalon à pattes d’éléphant («bukser med elefantbein»).

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Posebukser, bukser med stoffrike, sekke- eller poseformede bein

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]