Slains Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Slains Castle
Ruined Slains Castle - geograph.org.uk - 1461044.jpg
Historiske fakta
ArkitektJohn Smith
Posisjon

Slains Castle
57°24′55″N 1°49′56″V
Ruinene av Slains Castle

Slains Castle er en av to festninger som ligger i samme område i Skottland.

Første festning[rediger | rediger kilde]

Den eldste festningen som er fra 1200-tallet ligger i nærheten av Cruden Bay i Aberdeenshire i Skottland med utsikt ut over Nordsjøen. Festningen tilhørte først familien Comyn, bitre fiender av Bruce-familien, men etter at John Comyn (røde) ble drept av Robert Bruce i 1306, og faren (John Comyn (sorte)) ble beseiret i slaget ved Inverurie (1308) ble deres eiendommer, herunder også Slains Castle ekspropriert og gitt videre til Hays-klanen av Errol. Disse var fjerne slektninger av Comyn.

Festningen ble et sete for familien Errolls inntil det sprengt i stykker av kong Jakob I av Skottland som straff for deres andel i 1597-konspirasjonen ledet av jarlen av Huntly mot kongen.

Andre festning[rediger | rediger kilde]

Grampian Map Slains Castle.png

Den andre festningen som ble reist senere ligger 10 km lenger nord. Festningen ligger på toppen av en knaus med rette klipper ned mot sjøen. Det ble reist rundt et eksisterende tårnhus i 1597 av 9. jarl av Errol, etter at den første festningen ble sprengt av den skotske kongen. Flere utbygginger har blitt gjort flere ganger, det siste så sent som i 1837. På slutten av 1800-tallet hadde den 19. jarl av Errol flere berømte gjester på festningen. Man mener at den irske forfatteren Bram Stoker fikk inspirasjon for grev Draculas slott her.

Festningen ble solgt i 1916, så neglisjert og den gikk i forfall i begynnelsen av 1900-tallet etter 300 år i familien Errolls besittelse. Taket ble fjernet i 1925. I november 2004 bestemte myndighetene at festningen skulle restaureres og samtidig bygge 35 fritidsboliger på samme sted. Pr. mars 2005 er beslutningen opprettholdt, men ikke påbegynt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]