John Comyn (sorte)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Segl av John Comyn.

John Comyn, John II (død 1302), også kalt for den Sorte Comyn for å skille ham fra hans sønn med samme navn, John Comyn, kalt for den Røde Comyn. Sorte Comyn var en adelsmann og Vokter av Skottland. Fødselsåret er ikke kjent, men han døde antagelig i 1302, skjønt kilder har også oppgitt 1313.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Etter at den siste arvtakeren i den kongelige familie til kong Alexander III av Skottland døde i 1286 ble seks lorder og biskoper utpekt til å være Voktere av Skottland, en tittel som betydde at de handlet på vegne av monarken. John Comyn (sorte) var en av disse. Den som ble valgt til konge over Skottland ble John Balliol.

Balliol-familien var en alliert av Comyn-familien. John Balliols søster Eleanor ble snart taktisk sett giftet med John Comyn. Resultatet av dette ekteskapet ble sønnen, døpt John etter faren, kjent som John Røde Comyn.

John Comyn ga dekning til John Balliol da han ble beseiret av Edvard I av England og satt fengslet sammen med Balliol i Tower of London. Etter at han ble løslatt, da Balliol ble sent i eksil til Frankrike, slo Comyn seg sammen med William Wallace i kampen for den skotske uavhengighet.

Sønnen[rediger | rediger kilde]

John Comyn (sorte) var selv en av de som hadde et legitimt krav til den skotske tronen ettersom han nedstammet fra kong David I av Skottland. Da Balliol måtte dra i eksil ble sønnen Røde Comyn den mektigste mannen i Skottland ved siden av sin bitreste fiende, en annen som hadde et krav til den skotske tronen; Robert Bruce. John Comyn (røde) hadde dobbelt krav til tronen gjennom både farssiden (til David I) og morssiden (til Balliol).

John Comyn (røde) delte kommandoen av de skotske styrkene med sin rival Robert Bruce etter at Wallace ble henrettet og hadde en viss suksess, inkludert i slaget ved Rosslyn. Men Robert Bruce aktet å sikre sitt krav til tronen og fikk Røde Comyn myrdet i en kirke i Dumfries i 1306 og seg selv kronet seks uker senere.

Huset Comyn utryddet[rediger | rediger kilde]

Med sin posisjon sikret ble det en bitter borgerkrig mellom Bruces fraksjon og Comyn-fraksjonen som endte med at huset Comyn ble fullstendig utradert og den mektige posisjonen de hadde hatt i Skottlands historie var over.

John Comyn (den sorte) døde ved Lochindorb Castle i 1302. Hans sønnesønn, John Comyn IV, vokste opp i England og deltok på engelsk side ved slaget ved Bannockburn i 1314 hvor han ble drept av Robert Bruces hær. Han var da den siste Comyn.