Slaget ved Magersfontein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Magersfontein er et sted i provinsen Northern Cape i Sør-Afrika, cirka tre mil sør for Kimberley. Her beseiret en boerstyrke den 10.11. desember 1899 den framrykkende Høylandsbrigaden i ett slag under andre boerkrig.[trenger referanse]

Magersfontein består av en rad høyder i slettelandskapet. Boerne hadde forskanset seg i skyttergraver foran høydene, noe var en helt ny taktikk, og ble ikke rammet i det hele tatt av britenes artilleriild som var innstilt på selve høydene. Da de skotske regimentene rykket frem i løpet av natten, ble de utsatt for presis ild fra boernes linjer, og slaget ble ett alvorlig nederlag for Storbritannia.

I dette slaget deltok en skandinavisk styrke på boernes side som bestod av svensker, finlandssvensker og noen nordmenn.[1] Styrken lå foran boernes linjer og ble hardt rammet i løpet av slaget. De ble begravet på stedet, og flere minnesmerker finnes på slagmarken.

Britene mistet totalt 971 menn, mens boerne hadde 250 drepte og sårede, av disse var 44 skandinaver.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carlsson, Arne Gunnar (2002). Kjerland, Kirsten Alsaker, red. Norge og boerkrigen. Nordmenn i Afrika. Bergen: Vigmostad & Bjørke. s. 107.