Slaget ved Anegawa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Slaget ved Anegawa
Anegawa battle.png
Strategisk oversikt over slaget med Oda (øst)-Tokugawa(vest) i rødt og Azai (øst)-Asakura (vest) i blått.
Dato9. august 1570
StedAne-elva nær Biwasjøen, Ōmi-provinsen i Japan
ResultatSeier til Oda- og Tokugawa-styrkene
Stridende parter
Mitsubaaoi.svg Tokugawa-klanens og
Mon-Oda.png Oda-klanens styrker
Itsukushimaseglat Azai-klanens og
Itsukushimaseglat Asakura-klanens styrker
Kommandanter og ledere
Mitsubaaoi.svg Tokugawa Ieyasu
Mon-Oda.png Oda Nobunaga
Mon-Oda.png Inaba Yoshimichi
Itsukushimaseglat Azai Nagamasa
Itsukushimaseglat Asaukura Yoshikage
Styrker
~25-34 000, inkludert 500 arkebusere~13-18 000
Tap
~800~1800

Slaget ved Anegawa (japansk: 姉川の戦い; Anegawa no Tatakai) ble utkjempet 9. august 1570 ved Ane-elva i sengoku-perioden i Japan. Det kom som en reaksjon mot Oda Nobunagas beleiring av Odani- og Yokoyama-borgene, som hørte til Azai- og Asakura-klanene. Oda- og Azai-klanene kalte slaget slaget ved Nomura (野村合戦 Nomura Kassen), mens Asakura-klanen kalte det slaget ved Mitamura (三田村合戦 Mitamura Kassen).

Da krigerne seilte fram fra borgene, utviklet slaget seg til nærkamp utkjempet midt i den grunne elva. En liten stund sloss Oda mot Azai mens Tokugawa sloss mot Asakura litt lenger oppe.

Etter Tokugawa hadde beseiret Asakura, snudde de og angrep Azais høyre flanke. Inaba Yoshimichi, som hadde blitt holdt i reserve, angrep da Azais venstre flanke. Mange av Yokoyamas beleirere oppga også beleiringen for å hjelpe til i slaget, og Azai og Asakuras styrker ble snart beseiret.

Det er kanskje merkbart at Nobunaga brukte 500 arkebusere i slaget. Han er berømt for sin strategiske bruk av ildvåpen selv om bruken av ildvåpen kom til å virke mot ham i beleiringen av Ishiyama det året.

Samtidig finnes det ikke noen troverdig kilde som kan gjenopplive slaget. Slaget er levende skildret i bøker fra midten av Tokugawa-perioden, men mange av disse historiene er rent fiksjon. Den eneste verdifulle kilden er Shinchokoki, som beskriver slaget veldig enkelt, og ikke har noen videre detaljer om taktikkene brukt under slaget.

De eksakte tapstallene fra Anegawa er ukjente, men Shichiokoki hevder at 1100 Asakura-samuraier ble drept. En hær på denne tida hadde som oftest mange ganger så mange ikke-samuraier, ahigaruer, som samuraier, så derfor kan en regne med at flere tusen menn ble drept.